Маринов: Има теч на информация при хакерската атака на НАП

Маринов: Има теч на информация при хакерската атака на НАП
A A+ A++ A

"Има теч на информация при хакерската атака на НАП", съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в сутрешния блок на bTV."Най-вероятно атаката е отвън, всяка система има своите уязвимости, това е първата атака, при която има такъв успех хакерите да откраднат толкова много данни на хора", допълни Маринов.“Мейлът на хакерите идва от руски сайт и в него се иска оставката на финансовия министър, може би това има връзка с вчерашното решение за покупка на самолетите F-16”, допълни Маринов.

Засегнати са над 5000 потребители, като са свалени техни лични данни, както са уязвени и IP адреси на фирми.

Младенов увери, че специализираният отдел на Явор Колев и екипът му работи по проблема. До момента е неоспоримо, че сървърите на НАП са атакувани. Правят се сверки за автентичността на изтеклата информация. Работи се по активиране на защити, които да не позволят нова атака и да я предотвратят. Младенов отбеляза, че всяка система, отворена за външен достъп, има своите уязвимости.

„Обикновено престъпните групи, занимаващи се с хакерски атаки, целят да осребрят придобитото. Киберпространството е много сложно. Веднъж кодирана информацията, тя трудно може да бъде премахната, а оставя някъде“, коментира Маринов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »