Цветанов все пак смята, че атентаторът в Бургас е бил камикадзе

Цветанов все пак смята, че атентаторът в Бургас е бил камикадзе
Вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарно заседание. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българската полиция продължава да счита, че атентатът от 18 юли с взривения автобус на летище Бургас, при който загинаха петима израелци и един българин, е извършен от атентатор камикадзе, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

Версията за атентатор самоубиец е обратна на заключенията на български и израелски журналисти и израелски експерти по сигурността, които, съдейки по поведението на атентатора, предположиха, че въпросният мъж едва ли е бил атентатор камикадзе, и най-вероятно е бил използван за „муле", без да е наясно, че носи експлозиви, и че най-вероятно е бил взривен от разстояние от друг човек, който е детонирал бомбата след поставянето й в автобуса.

"Към настоящия момент говорим за камикадзе", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в петък сутринта по Би Ти Ви в коментар за хода на разследването и начина, по който следователите предполагат, че е извършен атентатът на летище Сарафово в Бургас.

„Двете лица, за които бяха разпространени фотороботи и за които се смята, че стоят зад удара, са влезли на територията на страната и са се подвизавали с фалшиви документи", допълни вицепремиерът.

Друго заключение, което засега изглежда твърдо, съдейки по думите на Цветанов, е това, че взривът не е бил в багажното отделение.

„Публикациите в медиите не се потвърдиха от израелските граждани, категорично мога да кажа, че багажът не е бил в багажното отделение. Разследването продължава", каза Цветанов.

„Към настоящия момент говорим за самовзривяване, но остава хипотетичната възможност и да е взривен терористът", каза още вътрешният министър.

„Разкриването на подобен терористичен акт може да продължи с години", каза Цветанов.

По думите му причината е, че става въпрос за огромно количество информация, която трябва да бъде обработена.

"Това са хиляди хора, от които трябва да се отсеят четирима-петима," поясни министърът на вътрешните работи.

В четвъртък МВР пусна още една снимка на предполагаемия атентатор от Бургас, представял се с фалшивото име Жак Фелипе Мартин, както и снимка на предполагаемия му съучастник, представял се с фалшивото име Ралф Уилям Рико.

#министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Ралф Уилям Рико #Жак Фелипе Мартин #летище Бургас #Сарафово #тероризъм #терористичен акт #атентатор самоубиец #камикадзе #атентатор-камикадзе #муле #израелци #израелски туристи #Израел #Бургас #атентат #терорист #атентатор #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"