Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!

Манолова за машинното гласуване: Доказа, че се крадат гласове!
A A+ A++ A

Машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент у нас доказа, че се крадат гласове. Това мнение изрази омбудсманът Мая Манолова в предаването "Тази неделя" по bTV.

Според нея високият процент на грешки при отчитането на машинния вот не е грешка на технологията, а на изборната администрация.

"Машините показаха, че не се отчитат гласове, подадени от гражданите, че се крадат гласове", каза общественият защитник и показа копия на протоколи от Благоевград, където се виждат много корекции.
Омбудсманът показа и друг документ, според който малка партия няма гласове, като сбор от хартиено и машинно гласуване, но според софтуера на машината четирима граждани са дали своя вот за нея.

"Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора между машинните и секционните. Това е причината да се махнат машините, защото те са свидетел как изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим", заяви още омбудсманът.

По думите на Манолова решението да има 6000 машини за местния вот през есента е било взето преди 4 месеца, а аргументите, че е скъпо и се допускат грешки в протоколите, са били известни още тогава. Според омбудсмана един глас, пуснат през машина е струвал 59 лв., а с хартиена бюлетина  - 0,77 лв.

Манолова посочи, че от ЦИК са издали методическите указания за попълване на протоколите едва 4 дни преди изборите, а по това време обученията на членовете на Районните избирателни комисии са били приключили.

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако подигравката с гражданите продължи", посочи още омбудсманът. По думите й "каузите, зад които стоя и които са важни, са хората“. "Пренебрежението към това, което аз и гражданите говорим, наистина е не просто демотивиращо, то е вбесяващо", добави още Мая Манолова.

Омбудсманът обяви още, че във вторник ще подаде Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »