Кабинетът на Македония се клати заради почитането на албански сепаратисти

Кабинетът на Македония се клати заради почитането на албански сепаратисти
Военният министър на Македония Фатмир Бесими (вляво), показан тук с военния министър на САЩ Лион Панета, предизвика скандал в Македония, като почете паметта на албански сепаратисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Общественият скандал, който се вихри в Република Македония във връзка с церемония по отдаване на почести на паметник на албански сепаратисти от кратката гражданска война през 2001 г., застрашава стабилността на управляващата коалиция.

Преди дни министърът на отбраната на Македония Фатмир Бесими и офицери на Армията на Република Македония (АРМ), всички етнически албанци, положиха цветя на паметника на падналите бойци от Армията за национално освобождение (АНО), която през 2001 г. вдигна въстание за отцепване на северозападните райони на страната, населени предимно с етнически албанци.

Инцидентът разгорещи комуникацията между двете управляващите партии в Македония – ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция, пише в петък македонският "Утрински весник", цитиран от агенция „Фокус".

От ВМРО-ДПМНЕ са заявили, че с полагането на цветя на паметника на АНО са нанасят щети на междуетническите отношения, на толерантността и доверието между гражданите. Дясната ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски управлява заедно с ДСИ.

Изданието посочва, че преди това от посолството на САЩ в Скопие са заявили, че хода на министъра Бесими е бил геройски, визионерски и патриотичен.

#Фатмир Бесими #Слупчане #Македония #АНО #Армия за национално освобождение #етнически албанци #сепаратисти #Куманово #2001 #Скопие #гражданска война #ДСИ #Демократичен съюз за интеграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »