Добричките зърнопроизводители очакват с около 10 на сто по-малко реколта

Добричките зърнопроизводители очакват с около 10 на сто по-малко реколта
A A+ A++ A

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, предаде БТА. По думите й, стопаните жънат от 250 до 700 килограма от декар, като средният добив в областта вероятно ще достигне 480-500 килограма, което е под потенциала на сортовете пшеница.

Добричкият регион е традиционен лидер в страната в добива на зърно, като през миналото лято реколтата достигна 660 853 тона при средно ожънати от декар 541 килограма.

Тази стопанска година, след безснежната зима и сухата пролет в крайморските общини, където не падна дъжд близо три месеца, се оказа трудна за пшеницата, коментира председателят на браншовата организация. Жекова добави, че и жътвената кампания, която вече е приключила в 60-70 на сто от масивите, протича в трудни метеорологични условия при честите превалявания.

Има ниски полета, където паднаха по 50 литра на квадратен метър, събрала се е вода и там ще бъде невъзможно пшеницата да се ожъне, поясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според браншовиците, заради дъждовете реколтата е пропаднала в 1-5 на сто от общите площи с културата, които достигат около 1 300 000 декара.

Все още няма пазар за новата реколта, търговците правят предложения за 280-290 лева за тон фуражна пшеница, което е на равнището на миналото лято, каза Жекова. Според нея справедлива цена няма да бъде постигната, защото разходите за пшеничните масиви са големи и зърнопроизводителите очакват да компенсират сметките с реколтата от пролетните култури.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"