ОКОНЧАТЕЛНО: Заплатите в градския транспорт започват да скачат от 2020 г.

ОКОНЧАТЕЛНО: Заплатите в градския транспорт започват да скачат от 2020 г.
A A+ A++ A

С 45 гласа „за”, 6 „въздържали се” и нито един „против”, Столичният общински съвет прие предложението на кмета да бъде подписано тригодишно споразумение, което да гарантира повишаването на заплатите на служителите в градския транспорт с по 10% в следващите три години, предаде репортер на БГНЕС.

Първото увеличение на възнагражденията на заетите в общинските транспортни дружества ще стане факт през 2020 г.

До това решение се стигна, след като синдикатите поискаха заплатите на водачите да бъдат повишени, за да се реши проблемът с недостига им в системата.Съветниците от БСП не подкрепиха повишаването на заплатите чак от догодина.

„В транспортна комисия, която заседава през зимата дадохме обещание, че при актуализация на бюджета ще търсим възможност за увеличаване на работните заплати и отпускане на средства за подобряване на битовите условия, които бяха основен момент в техните искания. Темата с извънредните часове също ги притеснява", припомни Калоян Паргов и подчерта, че иска увеличение на възнагражденията на служителите от днес, а не през 2020 година.

„Въздържахме се от подкрепа, защото самите те не приемат това споразумение. Няма как ние да не се съобразим с волята, желанието и справедливите искания на работещите в градския транспорт, те не приемат по този начин да бъде затворен проблемът, предвид това, че някой го е страх от предизборната кампания", добави още той.

Заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов каза, че на този етап не може да се мисли за пренасочване на остатъци от бюджета на общината, защото той е изпълнен на 100% и няма средства за преразпределяне. Барбалов добави, че за увеличението на заплатите на служителите в дружествата ще бъдат отделени 20 млн. лв., а за 20% скок на възнагражденията през тази година общината е заделени 14 млн. лв.

Около 100 души не достигат в автотранспорта, толкова е недостигът и в електротранспорта.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че общинските съветници са подкрепили доклада ѝ, свързан с възможността да се закупят с евросредства 82 електробуса, 30 тролея и 25 нови трамвая.

„Когато успеем да реализираме тези проекти, ще имаме на 100% подменени тролеи и автобуси в движение и доста сериозен напредък по отношение на трамваите“, коментира градоначалникът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »