Игнатов: Докладът на КЗД - гавра с българското достойнство

Игнатов: Докладът на КЗД - гавра с българското достойнство
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов обеща, че никой няма да пипа българските национални герои. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството нямало да допусне „подмяна" на българската история, заяви в четвъртък образователният министър Сергей Игнатов по повод скандала с „политическата некоректност" на изконни български герои, според Комисията за защита от дискриминация.

„Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България", заяви пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от Дарик, по поръчка на премиера Бойко Борисов във връзка с доклада на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в учебниците и помагалата за предучилищно и основно образование.

По думите на министър-председателя, предадени от образователния министър, правителството е национално отговорно и патриотично и не би допуснало подмяна в българската история.

„Ботев, Левски и Вазов няма да излизат от учебниците", категорично заяви министър Игнатов.

По думите му да се премахнат националните герои на страната от учебниците, е равносилно на това да ни отнемат територия.

„Министър-председателят Бойко Борисов ми е заръчал да заявя следното - кабинетът „Борисов", т.е. цялото правителство, е национално отговорно и е патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история, независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми за дискриминация или за политическа коректност. Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност", каза просветният министър.

Игнатов обяви още, че докладът на Комисията за защита от дискриминация не е бил официално изпратен до образователното министерство.

В част от доклада на комисията се твърди, че Васил Левски е бил закононарушител, османската полиция си е вършела отлично работата преди векове и именно затова е успяла да залови националния ни герой.

„Този доклад на комисията, който твърдя, че не е пратен до нас официално, е от времето на стария председател и стария състав на комисията. Комисията е независим орган и като такъв тази независимост трябва да бъде уважавана. Но като независим и свободен гражданин ви казвам, че повече от тези неща са гавра с нашето национално достойнство", отбелязва Игнатов.

Самата КЗД в сряда се опита да се оправдае с твърде неясни аргументи.

#издателство „Просвета" #КЗД #Комисия за защита от дискриминация #учебници #МОМН #младежта и науката #Министерство на образованието #Христо Ботев #литература #образование #Сергей Игнатов #Васил Левски #Иван Вазов #индианци #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"