ООН спря наблюдателната мисия в Сирия

ООН спря наблюдателната мисия в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН нареди прекратяване на наблюдателната мисия в Сирия, но подкрепи призивите в Дамаск да остане политически офис.

"Условията за продължаването на мисията не бяха изпълнени", заяви френският посланик в ООН Жерар Аро (на снимката) след заседание на Съвета за конфликта в Сирия. "Мисията ще приключи в полунощ в неделя", заяви Едмон Мюле, представител на отдела по мироопазващите мисии в ООН, цитиран от АФП и БГНЕС.

По-рано тази година Съветът за сигурност разреши изпращането на до 300 невъоръжени военни наблюдатели в Сирия, които да наблюдават примирието, договорено от пратеника на ООН и на Арабската лига Кофи Анан с президента Башар ал-Асад.

Но враждебните действия се засилиха и наблюдателната мисия на ООН в Сирия прекрати патрулите си на 15 юни. До днес числеността на мисията беше намалена до 101 наблюдатели и 72 цивилни служители. Мюле заяви, че последният наблюдател ще напусне Дамаск идния петък.

Съветът за сигурност подкрепя плана на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за създаване на офис за политически връзки в Дамаск, който да наблюдава събитията. Мюле заяви пред журналисти, че в него вероятно ще работят между 20 и 30 души, сред които политически, хуманитарни и военни експерти. Той допълни, че сирийският президент Башар ал-Асад е одобрил установяването на политическия офис.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Баас #Башар ал Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа #Иран #Свободната сирийска армия #ООН #наблюдатели #Арабската лига #Кофи Анан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"