Екатерина Захариева за сръбския си колега: Изгубил се е в превода

Екатерина Захариева за сръбския си колега: Изгубил се е в превода
A A+ A++ A

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването ''Тази неделя'' в ефира на bTV във връзка със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

,,На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът, е абсолютно вярно. Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави“, изтъкна тя и добави, че това могат да направят само други държави.

Захариева отбеляза, че в Познан премиерът Борисов е отговорил на журналистически въпрос дали няма да се забави евроинтеграцията на Западните Балкани, след като новият еврокомисар по външната политика Жозеп Борел е испанец, а неговата държава не е признала независимостта на Косово и цитира думите му.

,,Той казва, че когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, а интересите на Съюза. Независимо че Испания не е признала Косово, той трябва да се съобрази с останалите от нас, които сме я признали. Не виждам нищо в това изказване, което да запали тази емоция на Ивица'', изтъкна вицепремиерът.

Тя припомни, че посланикът на Сърбия в България е извикан в МВнР и с него ще бъде разговаряно.

,,На първо място ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място - да припомним подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива“, уточни външният министър.

,,Има чудесни отношения премиер с премиер, нашият премиер с техния президент. Така че не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече когато те са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели. Ние сме за добросъседски отношения, но не търпим такива емоции'', допълни Захариева.

Външният министър допълни, че ситуацията е коментирана и с министър-председателя Бойко Борисов.

,,Мисля, че нещата ще се изяснят. Той самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел. Ние не искаме напрежение с нито една от държавите по света, а какво остава със съседите'', добави външният ни министър.

Относно полемиката между България и Северна Македония за Гоце Делчев Захариева посочи, че той е част от общата история на двете страни и този казус е изяснен в Договора за добросъседство между двете държави.

,,Гоце Делев е българин, виден революционер – една от най-важните ни исторически фигури, който се е борил за автономия на Македония и Одринска Тракия. Не виждам какво толкова се караме за него. Би трябвало тази личност да ни обединява, а не да ни разделя'', заяви в заключение първият ни дипломат.

,,Не, не се притеснявам. Понякога ставаме смешни. Все си мислим, че някой отвън трябва да ни оправи, а ние не можем. Нали не си представяте, че някоя държава може да каже на друга колко да е финансирането на партиите? В Германия е 80 цента, ние не можем да им кажем вдигнете си я'', отговори Захариева на въпрос дали се притеснява от това, че БСП е изпратила сигнал в Европа за намаляването на размера на партийните субсидии.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"