Йончева: Партиите вече ще зависят от олигарси

Йончева: Партиите вече ще зависят от олигарси
A A+ A++ A

Сергей Станишев постъпи правилно като се оттегли за председател на ЕП. Това каза евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Елена Йончева в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов във връзка с преговорите за ключовите постове в европейските институции.

Йончева каза, че Франция и Германия са успели да се преборят за своите кандидатури. Предварителната уговорка за шпитценкандидати отпадна и това до някаква степен е подмяна на вота, това се усеща и в Европейския парламент по време на дискусиите, добави тя.

В ПЕС има много силни брожения, много силно недоволство, защото всички вярваха, че лидерът на левицата Франс Тимерманс има реален шанс за поста председател на ЕК. Този европейски социален нов икономически модел можеше да бъде наложен, заяви Елена Йончева.

„България въобще не преговаря, България се нагажда. Бойко Борисов подкрепяше Вебер, след това Тимерманс, след това лансирахме Мария Габриел, което провокира изключително негативна реакция след европейските лидери. Г-н Станишев постъпи правилно като оттегли кандидатурата си за председател на Европейския парламент, защото това щеше да означава отстъпление от принципа на водещите кандидати и щеше да намали шанса на Тимерманс за председател на Европейската комисия“, коментира Йончева. 

„Борисов е самодържавник, той е човекът, който създава в България едно авторитарно управление. По отношение на външната политика, той е изключително последователен в неотстояване на българските интереси“, допълни тя .

По повод вътрешните разногласия в БСП, тя заяви, че е нормално в една партия да има сблъсък на идеи, така че не вижда никаква драма в това.

Елена Йончева коментира и възможността да бъде поискан нейния имунитет във връзка с източването на КТБ. „Член съм на правосъдната комисия в Европарламента, на комисията по външна политика и нейната подкомисия за сигурност и отбрана. Няма от какво да се притеснявам за имунитета си, това е поредната бухалка срещу мен“, обясни тя.

„Аз съм работила за ТВ7 като външна продукция, работила съм и съм направила документални филми, за които е закупена техника, така че при мен всичко е открито. Аз съм чиста и съм убедена, че истината ще излезе наяве“, посочи Йончева.

Тя заяви, че намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас е открит удар срещу БСП, която единствена може да свали авторитарното управление, както и удар срещу десните партии, които не са в парламента.

„От тук нататък партиите ще бъдат зависими от олигарсите, във финансирането им ще могат да участват фирми, които са сключвали договори за концесии, които работят в сфери, които са пряко свързани с регулация от държава, фирми, регистрирани в България, но с участие на чужди граждани. В момента имаме държавен и политически рекет - срастване на една партия с държавата“, каза още Йончева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »