Най-често теглим нови заеми за ремонти и обединяване на стари кредити

Най-често теглим нови заеми за ремонти и обединяване на стари кредити
A A+ A++ A

За първи път от 2015 г. кредитът за обединяване на задължения настига този за ремонт, който беше безспорният №1 през последните четири години. В периода ноември 2018 г. - май 2019 г. заявленията за тези заеми са и с най-висока средна сума - 8671 лева. Това показва новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, подготвено от БНП Париба Лични Финанси.

Интересът към заемите за обединение на задълженията расте постоянно и делът им достигна 31% от молбите, докато кредитът за ремонт на дома, е с дял от около 31,5%. Така например, ако клиентът има потребителски кредити и е купил 2-3 стоки на изплащане, ще трябва да плаща три вноски към три финансови институции на различни дати и за всяка от тях се дължи такса. Освен това, тези три кредита са сключени при различни условия, което затруднява управлението на личния бюджет.

В топ 10 на причините за теглене на потребителски кредити са и: пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование. През последните шест месеца средната сума на заявленията за потребителски кредит се повиши с 16%.

Българите най-често кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Тези причини формират 74,82% от молбите за периода.

Най-голямо повишение се отчита при кредитите за покупка на мебели - 20% от 3819 лева до 4567 лева. На второ място по този показател са заемите за обединяване на задължения, които нарастват с 19% до 8671 лева. На трето място се нареждат търсените суми на кредитите за пътуване и свободно време - те растат с 18% до 3613.

Делът на онлайн заявленията расте със 7,2% до 41%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници