Лидерите от ЕС подновиха преговорите кой да оглави евроинституциите

Лидерите от ЕС подновиха преговорите кой да оглави евроинституциите
A A+ A++ A

Лидерите от ЕС продължават вече трети ден усилията си да изберат председател на Европейската комисия. Днес на обяд срещата на върха, в която участва и премиерът Бойко Борисов, беше подновена.

Освен наследник на Жан-Клод Юнкер, държавните и правителствените ръководители в ЕС трябва да се договорят за разпределението на постовете на председател на Европейския парламент, на Европейския съвет, на ръководител на Европейската централна банка и на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

"Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме днес да има някакво решение". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредн...

Сред имената, които се обсъждат за различни позиции, са и тези на българския еврокомисар Мария Габриел и на изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави тя има подкрепа, разбира се има и моята подкрепа, защото би било престижно за България да вземе този пост, но поне сутринта няколко от колегите изразиха обратното мнение. Много от колегите бяха против Кристалина Георгиева затова, че е напуснала навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат за Еврокомисията от нея няма - с опит, знания, умения и възможности.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници