Цачева кани индийски инвеститори

Цачева кани индийски инвеститори
Цецка Цачева и водената от нея българска парламентарна делегация се срещнаха със спикера на Долната камара на индийския парламент Мейра Кумар (третата вляво). Снимка: Народно събрание
A A+ A++ A

Цецка Цачева акцентира върху новия статут на България като член на ЕС и възможностите, които се разкриват в тази връзка за разширяване на двустранното сътрудничество с приятелска Индия.

Днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея българска парламентарна делегация се срещнаха със спикера на Долната камара на индийския парламент Мейра Кумар, съобщиха от пресслужбата на парламента.

Мейра Кумар отбеляза със задоволство, че отношенията на приятелство и сътрудничество между България и Индия имат дълга и богата традиция и се основават на споделените ценности на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Тя изрази дълбока признателност за оказваната от България подкрепа на Индия в рамките на международните организации, и по-специално за избирането на страната й за непостоянен член на СС на ООН за периода 2011–2012 г.

Спикерът на Лок сабха даде висока оценка  на двустранните контакти на високо ниво, включително по парламентарна линия, които допринасят за укрепване на ползотворното сътрудничество в редица  области – отбрана, наука и технологии, културни връзки, академичен обмен.

Тя подчерта необходимостта от засилване  на търговско-икономическото сътрудничество.

Цачева на свой ред изтъкна предимствата на страната ни като предпочитана дестинация за чуждестранните инвеститори, които получават у нас най-благоприятните в Европа условия за развиване на бизнес.

В тази насока тя подчерта, че скорошното финализиране на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия ще даде силен тласък и на двустранните българо-индийски връзки в приоритетната област на търговско-икономическото сътрудничество.

Цачева насърчи индийските инвеститори да насочат вниманието си към България, която може да послужи като входна врата към големия европейски пазар.

Тя отправи покани спикера на Лок сабха да посети България начело на официална парламентарна делегация още през следващата година.

#председател на Народното събрание #Цецка Цачева #Цачева #делегация #инвестиции #ЕС #Индия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »