Увеличават се пожарите по границата със Северна Македония

Увеличават се  пожарите по границата със Северна Македония
A A+ A++ A

Над сто горски пожара са регистрирани от началото на годината на територията на Югозападното държавно предприятие. Зачестяват запалванията по границата ни със Северна Македония.

Близо 5000 декара гори са засегнати от пожарите до момента, като бързата реакция е предотвратила по-сериозни щети. Основната причина за запалванията в горите остава човешката небрежност при боравенето с огън, заяви директорът на предприятието Дамян Дамянов пред БНР.

“Много сухата пролет в първите месеци и веднага броят на пожарите скочи. Особено сега, като преминат дъждовете, вече има голяма трева. За съжаление отново 96% от причината за пожарите е човешката небрежност“, допълни той.

Очакваните високи температури, буйната тревна растителност и присъствието на много туристи в планините увеличават риска от пожари.

През последните месеци се наблюдава увеличение на пожарите по границата със Северна Македония, като повечето от запалванията от там се пренасят и у нас. “Тази година много пожари влязоха от македонска страна, особено в района на Струмяни – там имаше поне 4-5 пожара“, обясни Дамянов.

От държавното горско предприятие напомнят, че за паленето на огън извън регламентираните места в горите и на по-малко от сто метра от границата на горските територии, предвидената санкция е 500 лева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »