Рокади в БСП: Нови 7 в изпълнителното бюро

Рокади в БСП: Нови 7 в изпълнителното бюро
A A+ A++ A

Корнелия Нинова предложи на Пленума на БСП съставът на Изпълнителното бюро на партията да се разшири от 15 на 21 души. Лидерът на партията предлага още от ръководния орган да бъде отстранен Валери Жаблянов. Сред мотивите за отстраняването на Жаблянов са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

На вниманието на Бюрото са предложени кандидатурите на общинския съветник от Столичния общински съвет Милка Христова, депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева и Манол Генов, председателят на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски и Асен Гагаузов.

Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Нинова е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт.

Като аргумент за освобождаването на Жаблянов Нинова изтъкнала, че за малко щели да останат без документи за конгреса и спора за идеологията.

"Валери е председател на комисията по идеология и от 2017 г. почти не се е събирал. На трето място е най-сериозното, става въпрос за заседанието на ПАСЕ и неговото отсъствие налага днес ние да даваме обяснение. Там се гласуваха ограниченията на Русия, Истанбулската конвенция и доклада за корупцията в България. Не сме информирани, че той ще отсъства, така че да можем да изпратим негов заместник. Свалям доверието си от него и бих искала да напусне бюрото, може би е редно той да си подаде оставката", заявила Нинова.

"Чух разумните критики и смятам да ги отразя в бъдещата работа на партията. За мен е съществен въпроса за идеологията, за съжаление, в България никои не говори за това. Ние останахме единствената партия с идеина основа", допълнила лидерката.

Тя напомнила, че преди конгреса се чули различни мнения за модерното ляво, за европейската левица, за консерватизма. Тези въпроси трябва да дискутираме, но не сами, затворени в себе си, заявила тя. И предложила да се създаде Национален дискусионен клуб за идеология и демокрация, в който да бъдат поканени различни партии от левия спектър, институти, движения и да започне съществена дискусия за две неща - демокрация и модерно ляво в България и в Европа. Очаква се начело на клуба да застане Янаки Стоилов.

В отговор на искането на Нинова за отстраняването му Валери Жаблянов обяснил, че чрез новия състав лидерката иска да преподреди хаоса, който създала с оставката си. "С нови членове не се разширява демокрацията, а търсенето на аргументи постфактум, за да се оправдаят предварително взети решения, е вече стил", заявил Жаблянов.

Пред пленума Жаблянов обяснил, че заседанието на ПАСЕ не било толкова важно, а суспендирането на правата на руската делегация в ПАСЕ няма общо със санкциите наложени от други органи, където той единствен е гласувал против.

И обяснил, че си останал в София, защото се водели проверки за имуществото му и органите го помолили да е на разположение. Не са успели да изпратят заместници, защото НАП, ВКП и КОНПИ са поискали да е на разположение след срока за замяна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"