Полицай под прикритие разкрил група за фалшиви ТЕЛК решения

Полицай под прикритие разкрил група за фалшиви ТЕЛК решения
A A+ A++ A

Чрез служител на МВР, който се е представил за клиент на организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, минал е през цялата верига на тази престъпна услуга и е платил исканите суми, осигурени от МВР, е разкрита дейността на тази група.

"Този служител на МВР е платил капаро, крайна сума и е получил решение на ТЕЛК, че е с 50 процента нетрудоспособност, но той е здрав". Това каза на брифинг в Специализираната прокуратура /СП/ заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че по този начин е разкрита дейността на организираната престъпна група от трима лекари и посредник, като от ГДБОП са установени данни за над 100 случая за издадени на фалшиви ТЕЛК решения от групата в София.

Настоящото досъдебно производство е образувано с постановление на прокурор при Специализираната прокуратура от 28 юни 2019 г. То е образувано по повод на сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2019 г. на територията на София.

Спецоперация в София: Душат за измами с ТЕЛК

Групата е създадена за извършване на корупционни и документни престъпления, свързани с придобиването на степен на инвалидност от ТЕЛК комисиите, каза говорителят на СП Сийка Милева. Тя уточни, че в групата са трима лекари, двама от тях са председатели на ТЕЛК комисии - едната е в 28-омо ДКЦ, а другата е във Втора многопрофилна болница за активно лечение в София. Третият лекар е психиатър и е управител на медицински център.

Основната роля в престъпната дейност е имал посредникът между лекарите и хората, които са желаели да се снабдят с фалшиви решения от ТЕЛК.

"Това е лице от български произход, осъждан е и е криминално проявен. Легално той се занимава с търговия в магазин за дрехи на територията на Женския пазар", обясни Милева.

Тя съобщи, че хората, които са се възползвали от услугите на организираната престъпна група, не са били преглеждани, а лекарите "установявали" в експертните заключения диагнози, от които "лицата изобщо не са страдали".

Услугата, която се заплащала, варирала по договорка и е била между 1000 и 3000 лева, информира Сийка Милева.

Тя уточни, че първо се е плащала авансова вноска, а при получаването на фалшивото експертно заключение се е плащала и останалата сума. Има и случаи, при които "лицата фиктивно са били настанявани в психиатрични и в други отделения с цел да получат медицински документи, за да може да бъде вдигнат процентът на инвалидност", обяви говорителят на СП.

Вчера бяха извършени действия по разследването под надзора на Специализираната прокуратура, в условията на неотложност, и бяха направени претърсвания и изземвания на 12 адреса. Това са адреси, които са обитавани от членовете на организираната престъпна група, както и ползваните от тях служебни адреси в болничните заведения, съобщи Милева, цитирана от БТА. Тя уточни, че са иззети много медицински документи, копия на лични карти, празни бланки за заявления до ТЕЛК, както и лични данни на лица и определени суми срещу тях.

"Вчера бяха задържани четири лица, на които повдигнахме обвинения, взети са им мерки за неотклонение за 72 часа", каза наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова.

Тя добави, че утре пред Специализирания съд ще бъде внесено искане за разглеждане на искането за вземане на постоянна мярка за неотклонение на четиримата задържани.

"Лицата са привлечени за участие в организирана престъпна група от началото на януари тази година до вчера, включително. Целта е била искането и получаването на неправомерни облаги - парични суми /подкупи/, за осигуряване на експертни решения за над 50 процента инвалидност", обясни Деянова.

Участниците в групата се познават от дълго време, но вероятно ще има и други хора, които ще бъдат привлечени под отговорност, каза Любомир Янев - заместник-директор на ГДБОП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »