Главният прокурор иска 3-ма руснаци и казах да бъдат лишени от българско гражданство

Главният прокурор иска 3-ма руснаци и казах да бъдат лишени от българско гражданство
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство на трима руски граждани и на един от Казахстан.

Причините са сигнали от ДАНС за  нарушения при процедурата по придобиването му, както и неизпълнени задължения за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българското гражданство.

Цацаров е отправил предложенията си до министъра на правосъдието.

 

Два от случаите са свързани с получаване на гражданство въз основа на фалшиви документи, а други  - срещу ангажименти за инвестиции, които не са изпълнени.

Проверките са ефект от аферата с продажба на удостоверения за български произход, след която беше обезглавена Агенцията за българите в чужбина и започна преглед на всички давани паспорти - както на основание произход, така и по натурализация, където влиза и гражданство, заради инвестиции.

ДАНС е установила, че Сергей Дружинин, гражданин на Руската федерация и Каир Рахимов, гражданин на Казахстан, са получили гражданство по натурализация чрез декларация на неверни данни, а при руските граждани -  Владислав  Левицкий и Галина Улютина, че сред първоначално направените инвестиции не само не са ги удвоили, както изисква законът, а не са развивали никаква дейност.

От съобщението на прокуратурата не става ясно защо, въпреки че за някой от случаите институциите знаят от години, чак се сега се предприемат действия по отнемане на гражданството.

Става ясно само, че проверката по сигналите на ДАНС и за други лица продължава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"