Манолова подсети с череши депутатите за очакваща ги работа

Манолова подсети с череши депутатите за очакваща ги работа
A A+ A++ A

В Народното събрание омбудсманът Мая Манолова за пореден път коментира вътроса дали планира да се кандидатира за кмет на София. От какво зависи решението ѝ.

Изненадващо омбудсманът Мая Манолова с появи в Народното събрание с няколко щайги череши. Тя обясни, че спазва традиция от години в този месец да подари най-емблематичния плод за своя регион - черешите, за да ги подсети по-бързо да придвижат нейните законодателни инициативи за защита на потребителските интереси. Тя добави, че от приемането на тези нейни законови инициативи зависи дали ще се кандидатира за кмет на София.

Мая Манолова - омбудсман: Нямам такова решение към този момент. Зависи включително от развитието на законодателните предложения, които съм отправила към народните представители. Тук съм, за да спазя традицията като ги почерпя с череши и да ги подсетя, както правя всяка година, че има законопроекти, които са важни за българските граждани, в случая става дума за проекта за ограничаване на свръх правомощията на банките и на монополите в съдебната фаза. Става дума за Закона за частния фалит, които ще бъде внесен буквално до дни. Става дума за моята препоръка към председателя на парламента, а чрез нея и към народните представители, за законовата лихва за забава.

Друга кауза на омбудсмана е машинното гласуване. В този момент в Народното събрание тече форум, на който се разясняват ползите от този тип на упражняване на вот в контекста на местните избори.

Друга сага се пренесе днес в кулоарите на парламента. Става дума за това по какъв начин ще бъдат отзовавани главният прокурор и на председателите на двете висши съдилища, ако те направят нарушение, и за тяхното разследване. Днес той обясни, че предложенията му ще бъдат внесени в Народното събрание до средата на септември след широко обществено обсъждане.

На обвиненията, че приравнява тримата големи в съдебната система, без да отчита разликата в техните функции, Кирилов отговори:

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: По отношение на "тримата големи", макар техните функции да не са еднакви, подчертавам макар функциите им да не са еднакви, то статутът им е сходен и е конституционно обоснован с конституционен мандат, 7-годишен, който е една сериозна конституционна наредба, с която трябва да се съобразяваме. Те се избират по един ред, имат членство по право във ВСС и съответно би следвало и основанията за прекратяване на този мандат, ако приемем, че това е възможно да се приема със закон, защото тук трябва да се съобразим с Конституцията, трябва по наше виждане да бъдат еднакви.

И още от парламентарния ден. БСП излезе с отворено писмо до здравния министър да не се закриват отделения на болниците във Видин, Враца и Монтана, тъй като по този начин хората от Северозападна България ще бъдат лишени от здравни грижи.

От ГЕРБ пък попитаха БСП защо не са се възползвали от възможността, която Агенция пътна инфраструктура им е дала с независима лаборатория да изследват качеството на магистралите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »