КЗП: „Когато търговците поправят констатираните и санкционирани от нас нарушения, проблемите се преодоляват лесно и бързо”

КЗП: „Когато търговците поправят констатираните и санкционирани  от нас нарушения, проблемите се преодоляват лесно и бързо”
A A+ A++ A

Всички ние виждаме какви прекрасни условия и природата дава, а и самите места за настаняване и заведения в планинските ни градчета. Мисля, че и хората, които живеят тук, все по-сърцато посрещат своите гости. А и потребителите в качеството си на туристи разбират колко е хубаво лятно време не непременно да свързваме почивката само с море, а да се насладим и на планината, на чистия въздух, на прохладата, на историческите забележителности, с които да си припомним славното минало.

Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който присъства на една от проверките на контролния орган в заведение за хранене в град Копривщица. Инспекцията е част от кампанията на КЗП Лято`2019, която обхваща туристически и търговски обекти както по Черноморието, така и в планинските и балеокурортите в цялата страна. Най-честите нарушения, на които се натъкват инспекторите при проверки в заведения за хранене и развлечение, са липсата на удостоверение за категоризация на обекта или на цени и грамажи в менютата. Срещат се и нелоялни търговски практики.

„Много типичен пример отпреди няколко години беше случаят, в който цените в менюто се обявяват в евро, което можеше да създаде заблуда у потребителите, че всъщност е два пъти по-евтино. Друг случай – обявява се, че ако си вземете два коктейла, вторият ще бъде безплатен, но никой не Ви казва, че двата коктейла трябва да са еднакви. Вие го разбирате тогава, когато всъщност сте си поръчали различни коктейли, но сметката идва с редовната цена. И когато се поинтересувате защо е така, казва се, че всъщност това важи само когато коктейлите са еднакви. Заблуждаваща нелоялна търговска практика от класически вид”, посочи Маргаритов пред „Дарик” радио. „Може би нашите слушатели все още добре си спомнят от миналата и по-миналата година едни такси, ако мога така условно да ги нарека – „празен стол”, „дете, което си играе в заведението”.

Все неща, които разбира се бяха констатирани като нелоялни търговски практики от наша страна. Дори в повечето случаи, те бяха и не чак толкова много, самите търговци се коригираха, признавайки че не са били прави да въвеждат такива условия и то още повече без предварително да информират потребителите, че има да речем някаква възможност част от сумата, която е била заплатена за резервация, да бъде удържана, ако не са се явили всички предварително планирани гости”, припомни председателят на КЗП.

По думите на Маргаритов потребителите най-често търсят съдействието на Комисията, когато „нещо не се е получило спрямо техните справедливи очаквания – при проблеми във връзка с условията в самото заведение, качеството на храната, грамажите. „Понякога има и такива въпроси, които не предполагат нашата пряка намеса. Например, поведението на обслужващия персонал”, посочи Маргаритов, но подчерта, че за повечето посочени по-горе случаи институцията е в състояние да окаже съдействие на потребителите. „Мисля, че в последните години се наблюдава подобрение. Но все още хората ни информират и за случаи, в които се стига до такъв тип по-конфликтна комуникация. Имаме и оплаквания за неиздаване на касови бележки, за невярна информация по отношение характеристиките на предлаган асортимент – неща, които в живия живот се случват”, добави председателят на КЗП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »