Махат бокса от Олимпийските игри

Махат  бокса от Олимпийските игри
A A+ A++ A

Международният олимпийски комитет (МОК) официално изхвърли бокса от програмата на Летните олимпийски игри в Токио 2020 и наказа Международната боксова федерация (АИБА), съобщава БГНЕС. МОК гласува единодушно „против“ участието на АИБА на Игрите в японската столица заради проблеми с финанси и управление, като наказа звеното до разрешаването на проблемите.

АИБА изпитва затруднения със своите финанси и управление от години насам, като федерацията има дългове на стойност 16 млн. долара, както и битка за президентския пост, която раздели звеното вътрешно. Сръбският член на МОК Ненад Лалович, който ръководи работен екип на МОК за връзките в АИБА, по-рано в сряда предаде доклад на сесията на МОК, в който се казва, че асоциацията може да достигне дълг в размер на 29 млн. долара. В него се добавя, че от федерацията не са успели да направят реформи на върха на организацията.

Президентът на АИБА Гафур Рахимов се отказа от поста си през март заради присъствието си в списък на Американския департамент за санкционирани лица за „осигуряването на материална подкрепа“ на криминална организация. Узбекистанецът отрече обвиненията по свой адрес. Присъствието на Рахимов в списъка със санкционирани лица изключително много навреди на репутацията на МОК, въпреки че той бе временно заменен от Мохамед Мустахсане. „Това излага МОК и неговите търговски партньори на неприемливи законови и финансови рискове“, каза той.

Лалович добави, че дългът на АИБА означава, че парите няма да отиват за спорта и атлетите в бъдеще, и че организацията все още изпитва проблеми със съдийството. АИБА зависи много от приходи от Олимпийските игри, за да оцелява между Игрите, като започна да освобождава хора в резултат на изключването от програмата на Олимпиадата. От федерацията ще обсъдят решението на МОК на събрание на Управителния съвет в четвъртък. Японският член на МОК Моринари Уатанабе, президент на Международната федерация по гимнастика, ръководи работния екип да организира квалификации и състезанията по време на Игрите в Токио догодина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »