Дават Лозан Панов на ИВСС за „Апартаментгейт“

Дават Лозан Панов на ИВСС за „Апартаментгейт“
A A+ A++ A

Скандалният шеф Лозан Панов е даден на Инспектора към Висшия съдебен съвет заради скандала „Апартаментгейт“. Това става ясно от решение на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по проверката за конфликт на интереси за Панов. Той е част от проверяваните хора от властта заради сделките на съмнително ниски цени с имоти, купени от строителната фрима :Артекс“. Преди няколко месеца стана ясно, че жената на Панов – Елисавета е купила жилище в луксозна сграда на дружеството срещу скромната сума от €225 на квадратен метър. Освен това собствениците на строителната компания пък се оказа и кумове на Панови.

Въпреки това според проверката на КПКОНПИ Панов не е в конфликт на интереси заради апартамента, в който живее. След приключването на преписката обаче тя се изпраща в ИВСС с искане да се провери дали е нарушен кодексът за етично поведение на магистратите. "Съгласно Кодекса за етично поведение на българските магистрати, ВСС осъществява цялостен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс и периодично предприема действия за обновяване и актуализиране на предвидените с него правила. Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет и комисиите за професионална етика към органите на съдебната власт осъществяват пряк и непосредствен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс", пише в решението на Антикорупционната комисия. Освен срещу Панов проверките за конфликт на интереси са приключени и срещу Цветан Цветанов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и срещу бившите министри на правосъдието и на културата Цецка Цачева и Вежди Рашидов.

За всички тя също не е установено административно нарушение заради евтините им апартаменти. Комисията е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси, този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председател на Общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация, подадена в декларацията му във връзка с имот и средствата свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки. Решенията са взети в средата на миналата седмица и за тях е уведомена Софийската градска прокуратура.

И след края на инспекцията, извършена от КПКОНПИ обаче проверката на прокуратурата за корупция и данъчни измами продължава до края на юли. Проверките са ефект от т.нар. скандал "Апартаментгейт", започнал с публикации за хора от властта, придобили имоти на занижени цени. Именно заради него голяма част от проверяваните се разделиха с постовете си – държавни и партийни. Част от проверките са след самосезиране на Антикорупционната комисия, а други – по сигнали. Няколко месеца тя преценяваше дали 11-те проверявани лица са били в конфликт на интереси, когато са ставали новодомци или са си купували са имот, или пък техни близки са го правели. Документално е изследвано в какво качество са били представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в момента на сделките. За прекратените проверки е информирана Градската прокуратура, защото тя има правомощие да протестира решенията на Антикорупционната комисия "Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната компетентност – а именно конфликт на интереси.

А при нас има проверки, които са възложени също на тази Комисия и при които извършваме събиране на данни за престъпления от компетентността на прокуратурата", коментира пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев по случая и припомни, че във връзка с "Апартаментгейт" са възложени данъчни проверки и на НАП, които към този момент не са приключили.

"Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП. Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки", каза зам. главният прокурор. Той коментира още и проверките, свързани с къщите за гости, изградени с европейски средства. "По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД "Национална полиция" в тази насока за множество случаи", обясни той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"