Предложението на ДПС и ГЕРБ за субсидиите е евтин популизъм, смята Весела Лечева

Предложението на ДПС и ГЕРБ за субсидиите е евтин популизъм, смята Весела Лечева
A A+ A++ A

Предложението на събралите се ДПС и ГЕРБ за субсидиите, е евтин популистки ход, който да отговори на протестния вот. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Весела Лечева в ефира на БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя обясни, че е бил предложен да се въведе американски модел.

"Звучи красиво и внушително, но няма как да бъде предложен за 10 минути. Той има поне 200 страници ограничения и в едно заседание с едно гласуване няма как България да стане като Америка", категорична е тя.

По нейните думи е засегнато демократичното функциониране на политическата система и няма как БСП да подкрепи това.

"Ние сме за преразглеждане на субсидиите и начина, по който се финансират политическите партии, но това не трябва да измества задълбочения анализ на дефицитите на политическата система в България и какви биха били политическите последици от промяната на модела на финансиране", подчерта Лечева.

Тя припомни, че БСП е поискала дебат за партийните субсидии, но никой, освен ДПС, не се е явил.

"Дебатът е не само за намалението на субсидиите, но и за начина, по който се разходват. Основателни въпроси са разходите за концерти и благотворителност – това политическа дейност ли е? Разговорът трябва да се състои върху контрола на изразходване на партийни и бюджетните средства, защото управляващата партия може да си позволи да изразходва средства от бюджета абсолютно безконтролно по време на кампании", каза още народният представител. Тя допълни, че трябва да се обсъди и начинът, по който функционират медиите, какъв трябва да бъде достъпът до тях на политическите сили, участващи в кампании.

"Намаляването на ДДС върху храните го предлагаме още от алтернативния бюджет миналата година, когато представихме "Визия за България". Това е и практиката в цяла Европа", припомни Лечева.

Според нея трябва да се отговори на въпроса за бедността, огромното социално неравенство в България и цените на основните продукти.

"Голяма част от нашите съграждани си купуват лекарства от Турция и Гърция, заради високите цени у нас. Предлагаме смислен и сериозен дебат по отношение на диференцирани ставки на ДДС, но вместо това има заядливо и на инат законодателство и решения", коментира Весела Лечева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »