10 милиона избират кмет на Истанбул

10 милиона избират кмет на Истанбул
A A+ A++ A

В Истанбул се провеждат днес повторо избори за кмет. Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас и да избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу. Ще бъдат разкрити 31 124 избирателни секции. Гласуването ще започне в 8 ч. сутринта и ще приключи в 17 ч., обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.

Вотът ще се състои близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, увеличаващата се безработица и високите цени на храните.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

В изборите участват общо 21 кандидати, но надпреварата на практика е между Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата ПСР и смятан за най-верния помощник на президента Ердоган, и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, кандидат на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, кандидат на Отечествената партия, и 17 независими кандидати.

Според няколко социологически агенции Екрем Имамоглу води пред кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм.

Според прогнозите на Агенция Аврасия, позната с това, че прогнозира с най-голяма точност резултатите от местните избори в Истанбул на 31 март, гласовете за Екрем Имамоглу ще скочат до 53 на сто. Подкрепата за  Бинали Йълдъръм ще бъде около 46,3 процента. Това означава, че кандидатът на опозиционната партия има вероятност да спечели вота с разлика от 6,7 пункта, което ще е доста повече от вота през пролетта, когато разликата беше под 1% - около 14 000 гласа. Близки до тези резултати огласиха преди дни други две социолагически агенции - Конда и Метропол. Точно обратен резултат прогнозира друга агенция - О Ре Дже (ORC), чиито резултати огласиха проправителствените вестници. Агенцията вещае победа Йълдъръм с около 2%.

На изборите на 31 март 1,7 милиона гласоподаватели не упражниха правото си на глас и сега и двата противникови лагера разчитат на подкрепа от тях. Ключова роля за резултата ще имат и гласовете на кюрдските избиратели. На предишните избори прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) не издигна кандидат в Истанбул, което помогна на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Преди няколко дни съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ, който се намира в затвора, призова симпатизантите на партията да гласуват за Екрем Имамоглу.

Лидерът на забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда затвор на о. Имралъ, пък призова кюрдите да бъдат "неутрални" на повторния вот за кмет на Истанбул.

Очаква се избирателната активност да бъде по-висока от тази на 31 март, когато 84,6 процента от избирателите дадоха своя глас. Днес се очаква избирателната активност да достигне 90 процента. Първите резултати ще започнат да постъпват след 18 часа.

Преди цели 25 години, когато самият Реджеп Ердоган е избран за кмет на Истанбул, заявява, че който управлява този град, той управлява цяла Турция. Затова и сега загубата за него ще е много голяма, коментират политолози.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »