173 камери ще следят нарушителите на пътя през 2013 г.

173 камери ще следят нарушителите на пътя през 2013 г.
В момента снимащите радари са едва 22 и в рамките на година ще се увеличат 8 пъти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

173 стационарни камери за контрол на скоростта ще разположат по пътищата на България от Пътната полиция до края на 2013 г.

В момента снимащите радари са едва 22 и в рамките на година ще се увеличат 8 пъти. КАТ разполага и с около 100 мобилни камери, монтирани в коли, предаде бТВ, цитирайки данни на МВР, предоставени на медията след запитване по Закона за достъп до обществена информация.

В отговора си зам.-министър Веселин Вучков посочва, че списъкът не представлява държавна тайна или класифицирана информация.

Най-много - 22 камери, ще има в Благоевградска област. 14 са предвидени за Кърджалийско, където в момента няма нито една.

Едва два нови радара ще получат допълнително служителите на реда във Варна, където сега работят с четири.

Още 6 нови устройства ще има по магистралите „Тракия", „Хемус" и „Марица", където сега действат други шест.

В София ще има три устройства на бул. „България", две - на „Ботевградско шосе" и по едно на Околовръстното шосе, Пернишко шосе, както и на булевардите „Цариградско шосе", „Брюксел", „Симеоновско шосе", „Сливница", „Владимир Вазов", „Акад. Иван Гешов" и „Цветан Лазаров". Камера ще бъде поставена и на ул. „202".

За да определят местата им, полицаите са обследвали участъците с концентрация на катастрофи в последните 5 г.

Камерите имат нужда от захранване, достъп до интернет и охрана. Практиката сочи, че най-често те се монтират до бензиностанции.

Там, където няма условия за стационарна камера, катаджиите ще пазят до преносими уреди на триноги, които също са предвидени за закупуване.

Паралелно в София вече се изгражда компютърен център, в който ще постъпват и ще се обработват снимките от 173-те радара.

За цялата система ще бъде обявена обществена поръчка. Тя ще се финансира от създадения миналата година фонд, в който постъпват суми от глоби по електронни фишове, пише вестник „Труд".

При досегашните обществени поръчки един такъв уред е излизал около 50 000 лева. Камерите обаче се „изплащат" само за 2-3 месеца от наложените глоби, твърдят от КАТ.

Вече тече търг на МВР и за 200 „преносими анализатори за алкохол в дъха". Очаква се новите дрегери да струват близо 600 000 лв.

Според последните промени в Закона за движение по пътищата пътните полицаи вече трябва да спират от движение колите на пияни шофьори.

Ако водачът даде положителна проба за алкохол (над 0,5 промила), служителите на реда са длъжни още на място да отнемат малкия талон на автомобила.

#Пътна полиция #КАТ #мобилни камери #радар #магистрала „Тракия" #магистрала „Хемус" #магистрала „Марица" #обществена поръчка #дрегер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"