Евролидерите ще се срещнат отново на 30 юни

Евролидерите ще се срещнат отново на 30 юни
A A+ A++ A

Лидерите от Европейския съюз не се разбраха за ръководните позиции в европейските институции и ще се срещнат отново на 30 юни на извънредна среща на върха. Разговорите продължиха до 2 след полунощ, но нито един от кандидатите не получи достатъчна подкрепа.

Разговорите за топ номинациите продължиха повече от четири часа, но не се увенчаха с успех. Около 2 часа през нощта Доналд Туск обяви, че лидерите ще се срещнат отново на 30 юни, а самият той продължава консултациите с парламента. Премиерът Борисов коментира, че това е нормална практика в Брюксел.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Винаги действаме така, това е практика - до 3-4 през нощта, не се разбираме и сега в неделя, когато е последният срок, защото на първи трябва да сме готови, на втори трябва да се гледа в Европарламента. Седем от водещите ни фигури ще бъдат на Г-20 в Япония, после ще летят и вечерта ще се срещаме.

Нито един от тримата водещи кандидати - Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС и Маргрете Вертегер от либералите не получава необходимото мнозинство - нито сред държавите-членки, нито в парламента. Тепърва ще се обсъждат нови имена.

Германският канцлер Ангела Меркер за пореден път подчерта, че няма намерение да сменя Берлин за Брюксел. А настоящият председател Жан-Клод Юнкер се пошегува, че очевидно е трудно да му бъде намерен заместник.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Отбелязвам с известно удоволствие, забавление, удовлетворение и щастие, че не е е толкова лесно да ме заместят.

Евролидерите очакват с интерес и новия премиер на Великобритания, но то предупредиха, който и да е той, че предоговаряне на споразумението за Брекзит няма да има.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"