Красимира Величкова: Болните деца не могат да чакат на добрата воля на болниците

Красимира Величкова: Болните деца не могат да чакат на добрата воля на болниците
A A+ A++ A

Забавеното плащане за лекарствата, използвани за лечението на дете с левкемия в детската онкохематология на столичната болница ИСУЛ, предизвика скандал и постави под съмнение доколко адекватно НЗОК изпълнява функциите си на приемник на закрития през април Фонд за лечение на деца. Вчера стана ясно, че детето е починало. Пациентски организации обявиха, че ще искат оставката на шефа на Здравната каса, оттам пък обявиха, че са жертва на публично заклеймяване и че професионално са си изпълнили законовите ангажименти.

„Мария е получила своевременно лечение, но това не е заради Здравната каса, а заради добрата воля на болницата, в която се е лекувала“, подчерта пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

„За всички останали деца, които чакат решения на НЗОК, не можем да знаем дали болниците ще проявят подобна добра воля и ще започнат тяхното лечение“, предупреди тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Величкова посочи, че наредбата, по която работи НЗОК, почти напълно припокрива правилника на закрития Фонд за лечение на деца. Според нея проблемът е административният капацитет на хората, които работят там, познаването на наредбата и какъв протокол трябва да следват. Имаме сигнали от много родители, че заявленията се бавят, а сроковете не се спазват, отбеляза тя. 

Според нея наредбата трябва да се изчисти от излишните и натоварващи административни изисквания към родителите, както и да отпаднат протоколите. Тя добави като изключително важно да се обучат служителите.

По думите й в отговора на НЗОК по случая липсва достойнство, а също липсва и познаване на собствената им наредба: „Непознаването на процедурите, но и вкопчването в тях, вреди на децата“.

Това институционално високомерие става престъпно, категорична е Красимира Величкова. 

Блогърът Боян Юруков публикува информация под заглавие „НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец“. Пред БНР той обясни, че от Касата може да са разглеждали случаи на деца, но нямат решение по нито един от тях. Юруков посочи, че публичен регистър за болните деца все още няма.  

Той съобщи още, че подписаният като автор на становището на Касата главен експерт му е казал, че изобщо не знае за този документ.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"