Бизнесът скочи срещу глобите за шума

Бизнесът скочи срещу глобите за шума
A A+ A++ A

Разделение в големите градове и курортите на парти и тихи зони - за това настояват от бизнеса след официалното въвеждане на новия Закон за защита от шума. Според председателят на Българската асоциация на заведениеята Ричард Алибегов промените са направени без официално обществено обсъждане и без допитване до бизнеса.

Вчера Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за защита от шума в околната среда, целящи ограничаване на вредното му въздействие върху хората. Новите правила предвиждат строги забрани за шум от различни източници от 23:00 до 8:00 ч., както и от 14:00 до 16:00 ч. всеки ден. За заведения нарушители глобата може да достигне до 12 000 лв. и затваряне на обекта.

"Трябва да има райониране, трябва да се знае - както го направиха в Гърция, Испания, Италия. Трябва да има зони, в които може да се вдига шум. Дали ще бъдат до летището или където няма хотели. Не може да кажем на всички в 23:00 ч. вече няма живот. Това го няма в нито една страна", каза пред bTV Алибегов.

Според него, този закон е "безумен" и е внесен от хора, които не са запознати с бизнеса и туристическата обстановка в страната.

"Приет е от хора, които не ги интересува какво ще се случи в нашия бранш. През лятото хората излизат след 21:00 ч., тоест това е невъзможно вече, защото в 23:00 ч. всичко трябва да е приключило. Тук не става въпрос дори за музика, а за работа на открито", категоричен е председателят на БАЗ.

Алибегов даде конкретен пример с курорта Слънчев бряг, който от 15 години бил рекламиран като парти дестинация, а с новия закон щял да се превърне в семейна дестинация.

"Малкият и среден бизнес ще понесе целия негативизъм и от страна на клиенти, и от финансови загуби. Не знаем до каква степен ще бъдат загубите, но предполагаме, че ще има фалити. Този закон е от 80-те, те не направиха нищо ново - децибелите не са пипнати", изтъкна той.

По думите на Ричард Алибегов, бизнесът е готов на национални протести, ако новият закон не бъде преразгледан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"