Бившият френски президент Никола Саркози отива на съд заради подкупция

Бившият френски президент Никола Саркози отива на съд заради подкупция
A A+ A++ A

Френското правосъдие окончателно потвърди, че бившият президент Никола Саркози ще бъде съден за корупция на висш магистрат от Касационния съд - афера, разкрита чрез телефонно подслушване, предаде АФП, като се позовава на няколко различни източника.

Касационният съд отхвърли последните апелации, внесени от Саркози, адвоката му Тиери Ерзог и бившия висш магистрат Жилбер Азибер, чрез които се целеше да бъде избегнат съдебен процес за корупция и търговия с влияние. Делото ще бъде гледано в Париж в следващите няколко месеца.

Случаят е прецедентен в историята на Петата република - първият бивш президент, който ще се изправи в съда срещу корупция. Саркози е извън политиката от края на 2016 г. Повдигнати му са обвинения, че в началото на 2014 г. се е опитал да се сдобие с поверителна информация  от магистрата Жилбер Азибер за дарения, направени на бившата дясна партия Съюз за народно движение на Саркози от богатата наследница на групата "Л'Ореал" Лилиан Бетанку при процедура за конфискуване на бележниците му от аферата. През 2013 г. тя беше прекратена в замяна на помощ за получаване на престижен пост в Монако.
 
След разследването, белязано от многобройни обжалвания, на 26 март 2018 г. френските съдии наредиха срещу тримата да бъде образувано дело за корупция и търговия с влияние в съответствие с искането на националната финансова прокуратура от октомври 2017 г. Ерзог и Азибер ще бъдат съдени също за нарушаване на професионалната тайна.

Касационният съд отхвърли апелация на Саркози и Ерзог срещу искането на финансовата прокуратура и потвърди делото срещу Азибер.


Аферата тръгна от телефонни подслушвания на бившия президент при друго разследване - по обвинения за либийско финансиране на кампанията му през 2007 г. При тези подслушвания френските следователи забелязали, че експрезидентът и адвокатът му общуват по мобилни телефони, купени под фалшива самоличност. Името, използвано от Саркози, било Пол Бисмут.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »