Започва ремонт на Паметника на Шипка

Започва ремонт на Паметника на Шипка
A A+ A++ A

Ремонт на върха. Започва реконструкция на един от най-известните и посещавани паметници в България - паметникът на Свободата на Шипка. Централният вход ще бъде затворен за посетители в рамките на три дни.

„През 2016 година започна мащабна дарителска инициатива, която имаше за цел да осигури средства за цялостна консервация и реставрация на най-емблематичната част от паметника – огромния бронзов лъв, който стои на северната стена на монумента”, заяви директорът на НПМ "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

„От вчера започна подготовката за същинската реставрационна дейност, като в момента се изгражда скелето, което трябва да осигури достъп на реставраторите. Очакваме днес или утре тази работа да приключи. Поради тази причина вчера, днес и утре достъпът до входа е ограничен. Който желае, може да посети костницата, в която се влиза през южния вход на паметника”, каза още той.

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"