Фейсбук представя своя криптовалута

Фейсбук представя своя криптовалута
A A+ A++ A

Очаква се днес социалната мрежа Фейсбук да представи своя криптовалута. Съобщава се, че виртуалната валута ще бъде конвертируема в долари и евро.

Проектът е на стойност 1 млрд. долара, развива се от една година и има подкрепата на над 12 корпорации.

Официалното пускане на валутата се очаква да стане догодина, след тестов период в края на тази. С виртуалната валута милиардите потребители на Фейсбук, Месинджър, Инстаграм и УотсАп ще имат възможност да извършват дигитални плащания - както във вътрешната система на Фейсбук, така и външно - към трети страни и електронна търговия, без да има нужда от банкова сметка, предава БНР.

Криптовалутата на Фейсбук ще бъде със стабилна цена по време на плащания и транзакции, и вероятно ще бъде фиксирана към няколко световни валути. Съобщава се, че на служителите на компанията ще им бъде предложено да получават част от заплатата си в криптовалутата.

Анализатори коментират, че предприетият от Фейсбук ход може да превърне компанията в социална мрежа, съчетаваща финансови услуги, която да се превърне в сериозна конкуренция на големите банки и гиганта в онлайн търговията като Амазон. Д-р Гарет Хайлман, изследовател на блокчейн - технологията зад криптовалутите, коментира:

"Определено новата виртуална валута на Фейсбук представлява потенциална заплаха за съществуващите финансови услуги. Интересно е, че за много от тях, сред които Мастъркард и Пейпал, ще се присъединят към този проект."

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »