В Босна протестират срещу прилива на мигранти

В Босна протестират срещу прилива на мигранти
A A+ A++ A

Стотици босненци протестираха срещу големия прилив на мигранти в западния граничен град Бихач. Недоволните предупредиха за рисковете за сигурността и здравето от факта, че хиляди мигранти спят на открито.

Около 25 000 души от Азия и Северна Африка влязоха в Босна от Сърбия и Черна гора миналата година, около 9000 пристигнаха тази година. Новодошлите искат да стигнат до по-богати страни през Хърватия. Около 6000 мигранти сега се намират в Бихач и Велика Кладуша, но само 3500 са настанени в четири транзитни центрове, останалите спят по паркове и изоставени сгради.

Миналата седмица полицията обискира частни къщи и откри 300 мигранти, които премести в палатки на мястото на бивше сметище. ООН предупреди босненските власти да не местят мигрантите и определи избора на терен като неадекватен, без санитарни възли, течаща вода и електричество и в близост до минни полета от войната през 90-те. 

Други 200 мигранти бяха преместени през почивните дни в палатков лагер на Червения кръст в района на Вучак, където са осигурени туби с вода и храна. Ние не сме против мигрантите, но искаме за тях да се полагат грижи, изтъкват местните жители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »