Китай засилва контрола над износа на редки метали

Китай засилва контрола над износа на редки метали
A A+ A++ A

Правителството на Китай обмисля възможностите за засилване на контрола на износа на редки метали, заяви в понеделник представител на Държавния комитет по развитието и реформите Мен Вей, съобщиха световните агенции.

Най-голямата комунистическа държава е лидер по добива на тези метали и има дял от 70% в световното им производство. От 2010 г. Пекин започна да намаля доставките за чужбина. Освен това добивът им в Китай от чужди компании е забранен. Само 6 местни фирми имат лицензи, като те са длъжни да спазват определени квоти на произведените количества.

Неотдавна в рамките на търговската вой със САЩ бе въведено 25% експортно мито за Щатите. Има идея и за пълната забрана на износа на китайски редкоземни елементи за САЩ.

Редките метали са група от 17 елемента и са много търсени за висотехнолигични производства. Най-много от тях 14 са лантаноидите - лантан, церий, празеодим, неодим, прометий, самарий, европий, гадолиний, тербий, диспросий, холмий, ербий, тулий, итербий и лутеций. Ограниченията важат и за скандий и итрий.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"