Засилени проверки очакват мотоциклетистите през лятото

Засилени проверки очакват мотоциклетистите през лятото
A A+ A++ A

Стартират засилени проверки на водачите на мотоциклети като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни системи. Инспекциите са част от набелязаните мерки между Държавна агенция „Безопасност на движението“ и Пътна полиция с оглед старта на летния сезон.

Това съобщи председателят на агенцията Малина Крумова по време на откриването на „Мотоучилище за безопасност“.

Проявата се организира от „Софийски мотористи“ във ВТУ „Тодор Каблешков“ и цели да запознае начинаещи и кандидат-мотоциклетисти с основните правила за безопасност на пътя.

„Говорейки за безопасност на мотоциклетистите трябва да посочим, че започваме тежко този летен сезон – едва в неговото начало вече отчитаме 11 смъртни случаи на мотористи на пътя“, посочи Малина Крумова. По думите ѝ затова друг акцент на проверките ще бъде и използването на обезопасителни системи – каски и защитни екипировки на мотористите, както и на хората, които возят.

„Зная колко критично важно е другите участници в движението да Ви пазят, защото Вие сте сред най-уязвимите групи. Но също толкова важно е да ограничим системните нарушители и се надявам, че Вие като общност ще подкрепите институциите, защото това също е част от проблема и от нуждата от повече толерантност на пътя“, подчерта председателят на държавната агенция.

Тя поздрави организаторите, че съсредоточават усилия в две ключови направления с организирането на мотоучилището - сигурност и превенция. „Затова имате пълната подкрепа на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се надявам, че това ще е първата от много инициативи, които ще реализираме заедно в тази област“, каза още Малина Крумова. Тя отправи предложение съвместно с мотоклубовете да бъдат разработени специализирани информационни материали.

Друг акцент в нейното изказване бе инициирането на общ диалог за мерки за повишаване на безопасността на мотоциклетистите. „Нека заедно направим преглед на всички аспекти свързани с безопасността – какво можем заедно да променим в законодателството, в начина по който се обучават водачите на мотоциклети, организацията на движението и въобще във всички аспекти, които могат да спасят човешки живот. Вашата гледна точка, извлечена от ежедневния опит, ще ни бъде много ценна“, обърна се тя към представителите на мотообщността.

В днешното училище за безопасност участие взимат над 100 начинаещи и кандидат-мотоциклетисти. В рамките на еднодневния курс те ще преминат както теоретичен, така и практичен курс включващ съвети за безопасност, изисквания за екипировката, технически аспекти на превозното средство, специфика на движението в града и извън него, и др. Организирани са и демонстрации, и практични уроци за обучаващите се, в двора на висшето училище.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"