ЕК глобила България с 13 млн. евро за къщите за гости

ЕК глобила България с 13 млн. евро за къщите за гости
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички обекти след скандалите около Александър Манолев и Елена Йончева

Европейската комисия наказа България с около 13 млн. евро заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период 2007 - 2013 г., съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници. По неофициална информация помирителната процедура все още окончателно не е затворена, но е постигната договореност България да понесе финансова корекция от 13 млн. евро заради нередностите с къщите за гости.

Това означава, че тези пари ще бъдат платени от българските данъкоплатци. Според изданието към момента е загадка колко къщи за гости са построени с европейски средства в България. Не се знае също колко от тях са предоставяли туристически услуги, колко продължават да работят, колко вече са спрели да го правят след изтичането на 5-годишния контролен период.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров нареди МВР да провери всички къщи за гости,финансирани с европейски пари в периода 2007 до 2013 г, съобщават от държавното обвинение. Това се случва след скандалите с имота на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и проекта на фирма, свързана с бащата на мъжа до депутата Елена Йончева. Освен тези два случая екип от прокурори и полицаи започват да проверява за злоупотреби с пари във всички обекти в страната.

Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости. Това става ясно от заповедта на главния прокурор.

На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи.

Ще се проверява дали вписаните в регистрите гости действително са посетили къщите за гости

Главният прокурор разпореди на ГДНП и извършване на проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Определен е двумесечен срок за извършването им.

По данни на прокуратурата ще бъдат проверени 746 къщи за гости, в които са инвестирани 202 млн. лв. от европейските фондове. Не стана ясно дали в тази бройка са включени всички къщи за гости, изградени по мерки 311 и 312 на ПРСР за изминалия програмен период, както и тези по линия на "миговете" (МИГ - местна инициативна група).

През изминалия програмен период средно отпуснатата субсидия за изграждането на една къща за гости е около 300 000 лв. Това става ясно от публикуваните два списъка на страницата на Държавен фонд "Земеделие". Информацията в тях е много противоречива, но от ДФЗ и МЗХГ не смятат за необходимо да внесат повече яснота по нея.

Съгласно изискванията, за да бъде призната субсидията по проект за къща за гости, тя трябва да работи целогодишно, да бъде регистрирана и категоризирана в Общината, както и да има персонал.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »