Издигат паметник на загиналите през Първата световна война бесарабски българи в Молдова

Издигат паметник на загиналите през Първата световна война бесарабски българи в Молдова
A A+ A++ A

Министерство на отбраната на България ще финансира ( с малко повече от 12 хиляди лева) издигането на паметник на загиналите през Първата световна война бесарабски българи от молдовския град Тараклия. Това стана възможно благодарение на подкрепата, получена от директора на Дирекция "Социална политика" към Министерството на отбраната Иво Антонов, и усилията на Асоциация "Докосни дъгата" начело с д-р Денислава Ангелова, съобщава сайтът svetlina.online.
 
Удовлетворена съм от постигнатия резултат, благодарение на който нашите сънародници в Молдова ще пазят завинаги имената на загиналите в Първата световна война. Оставяме трайна следа за бъдещето на българите, живеещи в Молдова. Нека пазим и помним прадедите си, каза д-р Денислава Ангелова.
 
Инициаторът за издигането на монумента, председателят на фонда "Български дух" Олег Косихпосочи, че "това не е паметник за чужди хора, това е монумент, върху който жителите на Тараклия ще намерят до болка познати фамилни имена: Кирнев, Бишир, Кавлак, Челарски, Дериволков, Юровски и много други. Това са дядовци и прадядовци на хората, които и досега живеят в Тараклия. Тези герои заслужават да направим нещо хубаво за тяхната памет, макар че изминаха 100 години от онази забравена война", каза Косих.
 
Той съобщи, че за изработването и монтирането на паметника са необходими малко повече от 12 хиляди лева. Косих изрази надежда, че местната администрация ще изгради инфраструктурата около монумента и през есента проектът ще бъде реализиран. По-рано кметът на град Тараклия Сергей Филипов обеща, че кметството ще подкрепи инициативата и ще изгради инфраструктурата около паметника.
 
Авторката на проекта на паметника "Забравените герои на Първата световна война" е родената в Тараклия млада архитектка Алина Паслар, която го изработи безвъзмездно.

 
Досега документално са потвърдени 57 фамилии на тараклийци, загинали по време на Първата световна война.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »