София – Световна столица на почетните консули

София – Световна столица на почетните консули
A A+ A++ A

Първата у нас среща на Борда на Световната федерация на консулите (FICAC) се състоя днес в София. Членове на федерацията от 36 държави се събраха в столицата, за да вземат участие в това уникално за България събитие. В програмата на срещата е включен и 3-тия регионален Форум на FICAC за Централна и Източна Европа, в който ще се включат близо 100 почетни консули, посланици, министри и други представители на дипломацията и бизнеса. Основната тема на форума ще бъде Централна и Източна Европа и ролята на Почетните консули и дипломацията в посока подобряване на бизнес климата в региона. Организатори са Световната Федерация на Консулите (FICAC) и Асоциацията на Почетните консули в България (АПКБ). 

Пресконференция по повод консулските събития на високо ниво у нас се състоя днес в хотел InterContinetal с участието на Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен Генерален консул на Ямайка в Турция, и Николаос Маргаропулос – Генерален секретар на FICAC. Асоциацията на почетните консули в България бе представена от Борислав Боянов – Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта, и Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, Вицепрезидент и говорител на АПКБ и председател на Комитета по ПР и медии на FICAC.

„Искрено благодарим на нашите български колеги за перфектната организация. Световната федерация на консулите (FICAC) бе основана през 1982 г., като нашата основна цел е да градим мостове – между почетните консули от всички краища на света, за да може те да споделят помежду си не само ценен опит, но и да работят заедно и отговорно за подобряване на културните, икономическите и социално-икономическите връзки между страните.“ – каза Айкут Екен, Президент на FICAC.

„Ситуацията, в която се намира Европа в момента, е много динамична. Ето защо почетните консули играят ключова роля не само за развитието на политическите, икономическите, социалните и културни връзки между държавите членки на ЕС, но и между страните извън него. Тази среща е добра възможност да поставим ясни цели и да се уверим, че всички дипломати, от всички краища на света, гледаме в една посока – подобряване отношенията между държавите, както и на бизнес климата и културната сплотеност“ – коментира Борислав Боянов, Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта.

Пресконференцията бе последвана от специална среща на Борда на FICAC с Цар Симеон II в двореца „Врана“. В нея взеха участие Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен Генерален консул на Ямайка в Турция, Николаос Маргаропулос – Генерален секретар на FICAC, Борислав Боянов – Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта, и Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, Вицепрезидент и говорител на АПКБ и председател на Комитета по ПР и медии на FICAC, и Николай Василев – Почетен консул на Словения и член на борда на АПКБ.

Утре, 14 юни, предстои кулминацията на форума – глобална конференция на Световната Федерация на Консулите (FICAC) за Централна и Източна Европа. Почетен гост и говорители на която ще бъдат: Росен Желязков – Министър на транспорта, информационните технологии и комуникациите на Република България, Стамен Янев – Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Николай Василев – Вицепремиер и Министър на икономиката (2001-2003), Почетен консул на Словения,  Левон Хампарцумян – бивш изпълнителен директор и председател на УС на UniCredit Bulbank, Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен Генерален консул на Ямайка в Турция, Борислав Боянов, Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта, Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, Вицепрезидент и говорител на АПКБ, председател на Комитета по ПР и медии на FICAC, и др.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"