Отворено писмо от НГИ"Системата ни убива"

Отворено писмо от НГИ"Системата ни убива"
A A+ A++ A
Държавата каза "НЕ"!!!
ПОЗОРЕН ОТКАЗ на МТСП да помогне на деца от социално слаби семейства и на сираци, отглеждани от роднини.
За пореден път МТСП ни изумява. Пределно разбираемо  изложихме исканията на протеста “Да защитим децата от системата”, както и мотивите за него. В МТСП не са разбрали нищо. Хапливи упреци, че генерализираме, че изтъкваме неистински факти, че искаме изравняване на статута на приемните и биологичните семейства, че сме фрагментарни. Затова пак ще обясним.
Но преди това с риск да бъдем обвинени в заядливост ще попитаме. Защо не Ви хрумна да отделите 20 минути с  експерти и съветници, за да видите реалността. Защо не дойдохте да видите децата? Предпочетохте информацията от доклади, статистика, отчети. И пропуснахте пострадалите деца, според вас това е ФРАГМЕНТАРНО.  Не е,  фрагментарната  манипулативност е в бумащината. Имахте шанс да видите абсурдите в системата, лесно отстранимите парадокси.Не пожелахте. Декларирахте пред медиите готовност за диалог. Защо не го проведохте, с потърпевшите, не с организаторите. С колко такива деца и семейства сте се срещнали лично,колко сте  видели и изслушали? Информацията ви за техните трагедии само от докладите и медиите ли е? ЗАЩО ЛИЧНО, В ОЧИТЕ НЕ ИМ ОТКАЗАХТЕ? 
Не отхвърляме приемната грижа, естествено, че е необходима. Отхвърляме спекулативното й приложение, опитите някъде, особено в изостаналите райони да се превърне в мръсен бизнес.. 
Неистина ли е, че приемни майки на бебета и съвсем малки деца стават хора на 70 години? Неистина ли е, че няма изискване за грамотност към приемните родители. Неистина ли е, че има наказани, уволнени социални работници, злоупотребили със служебното си положение?   
Не генерализираме и не обвиняваме всички социални работници в некомпетентност. Искаме санкции за единствено за онези, които са сбъркали. Грешката на много от тях е доказана в съда. Това факт ли е? 
Няма оправдана грешка на системата в случай на отнемане на дете от родителите и близките му, тя е съдбовна и е 100% за пострадалите. Това неистина ли е?
Безспорно статутът на приемните и на биологичните семейства е различен.  Затова на приемните родители се плащат заплати. Става дума за помощта за децата. ЕДНАКВИ нужди, ЕДНАКВА помощ. Става дума за онова ДО, което предпоставя напълно субективна преценка на социалните служби.
Как тогава искате да има доверие към тези служби, Ваши служители сриват авторитета на институцията. Така че не ние, Вие генерализирате като игнорирате или неглижирате грешките в системата и в кадровата си политика.
Очевидно не желаете да направите нищо, за да се подобри поне мъничко положението на сираците и децата в риск. Отказвате да осмислите и разберете проблема. А той  може да бъде решен само с 2 млн. лв. допълнително, което обаче  ще спести много повече на данъкоплатците.  И сумата е 3 пъти по-малка от наддадените партийни субсидии!
И сега откровено заядливо, но основателно - МТСП е пълно с експерти, нали?  Защо тогава десетилетия за РАЗЛИЧНИТЕ нужди на ХУ се предоставяше ЕДНАКВА  помощ. А сега за ЕДНАКВИ нужди на децата в риск се предоставя РАЗЛИЧНА помощ. ПАРАДОКСЪТ не е ли ОЧЕВАДЕН?  И лесно отстраним. Десетилетия ли са ви нужни? Вие, политиците, може и да ги имате, за детството  обаче те са дефицит! Не ние сме предубедени и фрагментарни. Късогледството е във ведомството Ви. Уви!
И преди да ни обвините, че отговорът ни е  емоционален, да поясним - когато става дума за деца човеците винаги влагат чувства. Само с параграфи, кръгли маси и глаголстване проблемите им не могат да бъдат решени. Трябва човек да усети детската душа, да се докосне до нея. Опитайте и Вие! 
   
Г-н, Борисов, настояваме за лична среща , тъй като сме убедени, че исканията и аргументите ни не са достигнали до Вас! 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"