МЗХ: Добивът на пшеница с 15% по-малък от 2011 г.

МЗХ: Добивът на пшеница с 15% по-малък от 2011 г.
Снимка: agronet.bg
A A+ A++ A

Министерството на земеделието и храните прогнозира с около 15% по-нисък общ добив на пшеница в България за 2012 г. в сравнение с 2011 г., който обаче ще е достатъчен за нуждите на страната.

Предвид данните за засетите площи и моментното развитие на посевите се прогнозира производството на пшеница през 2012 г. да възлезе на около 3,8-3,9 млн. тона, при среден добив за страната около 370 кг/дка.

„Макар и с около 13-15% под миналогодишната изключително добра реколта, това остава едно сравнително високо ниво на производство, близко до средното за последните пет години", се посочва в Ситуационно-перспективен анализ на пшеницата за пазарната 2011/12 година и прогноза за реколта 2012 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„Прогнозираното производство на пшеница от реколта 2012, в комбинация с предходните запаси от предишната реколта, ще е напълно достатъчно за задоволяване на вътрешните потребности и ще създаде потенциал за реализиране на значителен износ през пазарната 2012/13 година", добавят от ведомството.

Общото предлагане на пшеница в България през настоящата 2011/12 пазарна година, формирано от начални стокови наличности, производство и внос, се оценява на около 4778 хил. тона - с около 8% по-високо спрямо предходната година.

Това равнище надхвърля значително вътрешното потребление и създава потенциал за чувствително увеличение на износа.

Началните стокови наличности, с които стартира сезон 2011/12, се оценяват на 284 хил. тона.

Вносът на пшеница в страната традиционно е ограничен, като през настоящата пазарна година се наблюдава допълнително редуциране вследствие на изключително добрата реколта '2011, казват още от МЗХ.

По оперативни данни на Националната служба по зърното (НСЗ), общият внос на пшеница за периода 01.07.2011 - 18.05.2012 г. е в размер на 31,7 хил. тона, от които 24,6 хил. тона пшеница и 7,1 хил. тона преобразувано в пшеница брашно (при рандеман 72%).

Очаква се до края на настоящата маркетингова година вносът на пшеница да достигне около 35 хил. тона.

Общото потребление на пшеница (семена, изхранване на населението, фураж и износ) през пазарната 2011/12 година се оценява на 4473 хил. тона - с 8% повече в сравнение с предходната година. Рекордно високото производство стана предпоставка за нарастване и на реализираната на външни пазари продукция.

Под формата на брашно и хляб се очаква да бъдат употребени около 1 100 хил. тона. Тази оценка се базира на данните за потребление на хляб, тестени изделия и брашно на лице от домакинствата през последните три години (по данни на НСИ).

С изключение на първите три месеца през маркетинговата 2011/12 година изкупните цени на хлебната пшеница се движат значително под нивата отпреди една година.

Това намаление е под влияние на по-ниските международни котировки през настоящата пазарна година, основно поради повишеното предлагане от Русия, Украйна и Казахстан, както и на изключително добрата реколта '2011 в България.

Все пак цените остават сравнително високи, като се движат малко над средното за последните пет години, заключават от земеделското министерство.

Към момента се прогнозира световното производство на пшеница за пазарната 2012/13 година да бъде малко под рекордното ниво от предходната година, но все пак адекватно предвид очакваното намаление на потреблението.

Като цяло от началото на пазарната 2011/12 година цените на дребно на хляба се задържат близки до нивата, достигнати в края на 2011 г. Така, въпреки регистрираното леко понижение, от юли 2011 г. до януари 2012 г. цените се движеха значително над нивата отпреди една година. Едва през периода февруари – април 2012 г. ценовите стойности паднаха под нивата от същия период на предходната година, изтъкват от МЗХ.

Според прогноза на Европейската комисия от края на май производството на пшеница от реколта '2012 в ЕС ще е в размер на 134,5 млн. тона или с 1,5% под нивото от предходната година.

Сред основните производители в рамките на Съюза значително намаление на добивите се очаква в Румъния (с около 20%), а по-слабо изразено - в Полша и Испания (с около 5 - 10%).

В същото време във Франция, Германия, Италия, Великобритания и Унгария се предвижда леко увеличение на производството. По отношение на производството на пшеница в България Европейската комисия прогнозира средният добив през 2012 г. да е с около 11% под този от реколта '2011.

Тези прогнози се базират на данни от Съвместния изследователски център към Комисията относно мониторинга на климата и посевите на територията на ЕС.

Прогнозираното към момента малко по-ниско световно предлагане на пшеница през маркетинговата 2012/13 година остава адекватно на предвижданото световно потребление през предстоящия сезон, поради което не се очаква да окаже сериозен натиск върху международните цени нагоре, предсказват от МЗХ.

#пшеница #добив #зърно #зърнопроизводство #хляб #министерство на земеделието #МЗХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »