Сирийските бунтовници взривиха бомба до наблюдатели на ООН

Сирийските бунтовници взривиха бомба до наблюдатели на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Опозиционната армия в Сирия взриви бомба в Дамаск, в район, където има сгради на партията на режима Баас.

Ранени са трима души, след като бомбата избухна близо до хотел, в който са отседнали наблюдатели на ООН, но сред тях няма пострадали.

Опозицията заяви, че операцията е била насочена срещу генералния щаб на правителствените части и бомбата е взривена, докато офицери на режима са заседавали в щаба, предават международните медии.

Зам.-външният министър Файсал Мекдад нарече експлозията "престъпен акт, който цели да създаде изопачена представа за Сирия".

Взривът дойде в момент, когато в Дамаск е заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс. Целта на посещението е да се привлече вниманието към влошаващото се положение в Сирия, каза говорител на ООН.

„Еймъс е в Сирия, за да изрази своята голяма загриженост от ситуацията там. По наши оценки засегнатите от кризата са 2 милиона. Един милион са прогонени от домовете си. Приблизително три милиона изпитват трудности със снабдяването с храна. Всички тези въпроси ще бъдат повдигнати по време на разговорите", заяви говорителят.

САЩ подозират Иран, че иска да създаде в Сирия военни части, които да подкрепят режима на Башар ал Асад.

Според военния министър Лион Панета засилващото се присъствие на Техеран в сирийския конфликт е повод за загриженост. Въпреки всичко обаче Вашингтон не обмисля сериозно създаването на зона, забранена за полети над Сирия.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Баас #Башар ал Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа #Иран #САЩ #Лион Панета #Свободната сирийска армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »