Българин от Швеция дари църква на родното си село Уровене

Българин от Швеция дари църква на родното си село Уровене
A A+ A++ A

87-годишен българин, живеещ в Швеция, подари църква на родното си село Уровене в община Криводол.

Православният храм е първият в хилядолетната история на селото, което е известно с археологическите находки от времето на траките и римляните, предава БНТ.

Местните хора се радват, че по време на криза е истинско чудо да се изгради нова църква.

Дарението идва от техния съселянин Иван Ангелов, който напуснал родината преди половин век и чрез българската емигрантската общност в Швеция помогнал да се върне вярата в християнските символи.

"Първоначално от организацията са отпуснати 100 хиляди лева за строежа. Сега негови лични средства са още около 25 хиляди лева", обяснява Петър Димитров, кмет на с. Уровене.

С изографисването на църквата са се заели художничките Силвия Равнополска и Емилия Върбанова. Това е петият храм във Врачанско, където те рисуват стенописите и иконите, тяхно дело са и оригиналните витражи на прозорците.

„Влагаме цялата си любов. Искаме положителната емоция, която ни владее, да я предадем на иконите. И след това хората да я усетят, като влизат в храма", казва Силвия Равнополска.

„Това е нещо, което върви през вековете. То е днес, но ще остане в бъдещето и ще предаде нашето разбиране, емоции, нашата вяра", заявява Емилия Върбанова.

В църковния купол вече е монтирана старата селска камбана, която от незапомнени времена била окачена на вековно дърво.

Скоро нейният звън ще призове всички от село Уровене, пръснати по света, да се съберат за освещаването на храма „Свети Иван Рилски".

#Криводол #емигранти #Швеция #Иван Ангелов #църква #дарение #българи в чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници