В Сандански въстават срещу сеч на вековни дървета

В Сандански въстават срещу сеч на вековни дървета
Строителство на хотели стои зад изсичането на вековни дървета в Сандански според граждани. Кадър от БНТ
A A+ A++ A

Хората в Сандански негодуват срещу изсичането на десетки вековни дървета в парка, което според тях е свързано с бъдещо курортно строителство.

Масовата сеч е заради проект, който общината изпълнява за корекция на коритото на река Санданска Бистрица, предаде БНТ в сряда.

До този момент са отрязани над 50 дървета, някои от които вековни чинари. Коритото на реката се измества, а това означава сеч на дървета. Според общината това е за добро - опасността от наводнения изчезвала, облагородявал се районът, според жителите обаче злината е голяма.

„Просто се нарушава тука екоравновесието, да отсечеш толкова дървета за мен е безобразие", казва Валентин Текелов.

От общината обаче са категорични - коритото на реката трябва да се промени, а дърветата е необходимо да се изрежат, за да се избегне опасността от наводнения.

„Строителството, самата организация изисква някои от дърветата, по-скоро 52 на брой, да бъдат отсечени", заявява Младен Тимчев, зам.-кмет на община Сандански.

Община и граждани спорят и за друго - доколко популяризиран е бил проектът, преди да бъде задействан.

„Беше организирано публично обсъждане, на което за съжаление гражданството на общината не беше толкова активно", казва Тимчев.

„Уж има информация, но така по-тайна информация, нарочно защото щяха хората да негодуват по-рано", обяснява Николина Кочева, жител на Сандански.

Хората смятат, че промяната на коритото на реката не е случайна. Според тях в района ще се строят хотели, а реката в момента пречи, защото отнема пространство.

От общината отхвърлят подобни обвинения, твърдят, че всичко се прави за безопасността на града и за красотата на парка.

#Сандански #сеч #изсичане #река

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници