Британците в Иран "да си стоят вкъщи"

Британците в Иран "да си стоят вкъщи"
Ирански студенти изгарят британския флаг по време на „щурма“ на британското посолство в Техеран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания осъди нападението срещу посолството на страната в Техеран и призова Иран да установи контрол над ситуацията.

„Група демонстранти нахлуха в сградата на нашето посолство и вандалстваха над собствеността ни“, се казва в изявление на външното министерство на Великобритания, съобщи „Уошингтън поуст“.

„Това е оскърбление. Крайно недопустимо е и ние го осъждаме“, гласи още изявленито.

От министерството казват още, че ситуацията е „неясна“ и тепърва се очакват повече подробности.

„Според международното законодателство, включително Виенската конвенция, правителството на Иран има ясния дълг да защитава дипломати и посолства на територията на страната и ние очакваме те да предприемат спешни действия и да овладеят ситуацията, така че да осигурят безопасността на нашите служители и собственост“, се казва още в изявлението.

Великобритания призова всички свои граждани, които живеят в Иран, „да остана у дома си” и да не се набиват на очи, след като ирански демонстранти нападнаха британското посолство в Техеран, предаде АФП.

Междувременно високопоставени британски представители са се срещнали с иранския шарже д’афер в Лондон, за да поискат от иранските власти да вземат бързи мерки за овладяване на ситуацията и за защита на дипломатическата сграда.



#нападение #посолство #Техеран #Иран #Великобритания #студенти #Техеран #Евронюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"