Комисията за защита от дискриминация се оправдава за Христо Ботев

Комисията за защита от дискриминация се оправдава за Христо Ботев
136 г. след героичната си смърт гениалният български поет и революционер Христо Ботев стана обект на изследванията на КЗД.
A A+ A++ A

Присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците не се подлага под съмнение от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), обяви институцията в изявление в сряда, след като успя да предизвика обществен скандал по темата.

Според КЗД нито в решението й, нито в изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование" не се отрича присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебните програми, а изявлението й е във връзка с „некоректна информация и тиражирани слухове относно изследването".

Изявлението на КЗД идва ден след като образователният министър Сергей Игнатов се появи на извънредна пресконференция, за да заяви, че изучаването на творчеството на Ботев няма как да изпадне от учебниците.

По повод изследването си КЗД обяснява, че то е възложено през 2011 г. от КЗД и е реализирано от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект "Равенството - Път към прогрес".

КЗД заявя, че на базата на съответното изследване е дала няколко препоръки на образователното министерство, включително „въвеждане на антидискриминационни критерии", „въвеждане на формални и съдържателни критерии и изисквания по отношение на съдържанието и графичния дизайн с цел осигуряване и регламентиране на недискриминация и равенство", „в състава на комисиите, оценяващи и одобряващи учебниците и учебните помагала, да бъдат включени експерти по защита от дискриминация", „да се създаде и въведе в дейността на МОМН институционален механизъм..., който да координира въпросите по защита от дискриминация, осигуряване на превантивни дейности в сферата на образованието и предотвратяване на дискриминационните практики."

Междувременно агенция Фокус публикува подборка от будещи недоумение примери на Аналитичните констативни доклади, публикувани на интернет-страницата на Комисията за защита от дискриминация.

От тези примери се научава, че Апостола на свободата е бил нарушител на обществения ред в империята, че „Къде си вярна ти любов народна", за да присъства в учебниците по музика, трябва много внимателно да се коментира, че Вазов в много случаи не е прав, но трудно се редактира, че същото се отнася до Ботев. Ще разберете, че индианецът не трябва да се изобразява на кон с пера и томахавка в ръка, защото така е изглеждал през далечната 1842 г., а сега не изглеждал така, защото живеел в резерват, същото се отнасяло и за аборигените в Австралия.

„Всичко това, може би трябва да се остави без коментар. Освен ако не си зададем въпроса имат ли покой в знайните си и незнайни гробове българските национални герои и просветители, като ни гледат отвисоко какви неща творим днес и за какво харчим народните пари, вместо действително да образоваме бъдещето на България. Очевидно някогашният пролетарски интернационализъм щедро се заменя с криворазбрана представа за космополитизъм и псевдотолерантност, от което трудно някой ще бъде заставен да ни уважава повече", коментира агенция Фокус.

#издателство „Просвета" #КЗД #Комисия за защита от дискриминация #учебници #МОМН #младежта и науката #Министерство на образованието #Христо Ботев #литература #образование #Сергей Игнатов #Васил Левски #Иван Вазов #индианци #аборигени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"