Годишно у нас се водят около 2500 дела за наркотици

Годишно у нас се водят около 2500 дела за наркотици
A A+ A++ A

През 2015 г. България е отделила 3 892 496 лева за дейности, свързани с наркотиците. Това показва представеният днес доклад на Европейския център за наблюдение над наркотиците и пристрастяването.

Отбелязва се, че посочената сума представлява 0.01% от брутния вътрешен продукт, както и че много от дейностите, свързани с наркотиците у нас, не са ясно откроени в бюджетните разчети. Годишно у нас се водят около 2500 дела за наркотици, като сред иззетите забранени вещества на първо място е канабисът, на второ - хероин, на трето и четвърто - амфетамин и екстази, на пето - кокаин. Около 3000 българи ползват лечение за преодоляване на наркотична зависимост.

В ЕС канабисът остава най-широко употребяваният наркотик, като 7,4% от хората на възраст 15-64 години (24,7 млн. души) съобщават, че са пушили трева в последната година. Някога в живота това са правили 91,2 млн. европейци (27,4% от населението в посочената възрастова граница).

Европейския съюз отчита намаляване на броя на новите случаи на търсене на лечение за употреба на хероин. В последното десетилетие броят на новите случаи на заразяване с ХИВ при венозна употреба на наркотици намалява всяка година с около 40%, се посочва в доклада. За последните пет години се наблюдава общо нарастване на броя на смъртните случаи, свързани с употреба на наркотици, като това засяга всички възрастови групи над 30 години.

Кокаин някога в живота си за използвали 18 млн. европейци, 13,7 млн. са опитвали екстази, 12,4 млн. - амфетамин. Общо 85% от смъртните случаи от свръхдоза са при употребяващите опиоиди (хероин, морфин, метадон и т.н.). ЕС отчита, че от 2014 г. насам броят на новопостъпилите за лечение заради употреба на кокаин е нараснал с над 35%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »