Искат обявяване в несъстоятелност на „Варна Тауърс"

Искат обявяване в несъстоятелност на „Варна Тауърс"
Варненският мол "Варна Тауърс" може да бъде обявен в несъстоятелност, според искане на фирма, поддържаща електромрежата. Снимка: donev.net
A A+ A++ A

Доставчикът на електричество "Енерго-Про" е спрял електроподаването на търговския център "Варна Тауърс", а отговарящата фирма за поддръжката на електромрежата "Боел" поиска обяваването на мола в несъстоятелност.

Това се случва за първи път в България две години след бляскавата церемония по откриването на мола, предаде „Медиапул" в сряда, като добавя, че голяма част от търговските центрове, които бяха открити по време на кризата през 2010 г. днес изпитват финансови трудности.

Репортажът отбелязва, че моловете не успяха да бъдат запълнени с наематели заради непрекъснатия спад на потреблението и ниската покупателна способност на българите.

И ако моловете в София, където живеят хората с най-високи доходи, успяват да удържат на кризата, най-тежко е положението във Варна.

Сигнал, че подредените в стройна редица лъскави молове трудно ще оцелеят в кризата даде първият открит през 2007 г. търговски център "Пфое Мол". Спасител за него се оказа общината, която нае площи и прати администрацията си на две кметства – "Аспарухово" и "Младост" да обслужват варненци в мола.

"Мол Варна" също изпадна в затруднено положение през 2010 г., но финансиращата го банка "Райфайзен" предпочете да го купи вместо да трупа токсични активи. Сделката изчистване на дълг срещу собственост стана чрез  фонда на банката Aspius Immobilien, който придоби търговския център от "Милър дивелопмънтс" за 95.2 млн. лв.

Заради жестоката конкуренция търговският център на GTS продължава да стърчи на груб строеж, след като инвеститорите решиха да сменят концепцията му заради голямата конкуренция. Така към момента единствено "Гранд Мол" се радва на над 90% запълняемост на площите, след като беше предпочетен от големите търговски марки.

Лошите дни за "Варна Тауърс", който единствен от търговските центрове има и офисна част, започват на 1 август, изтъква „Медиапул".

Тогава електроразпределителното дружество "ЕОН България", което е основен наемател на офис площите в кулите, спира за първи път тока. Наказателната мярка е приложена само за час в първия ден. След това  времето без ток се увеличава постепенно до три часа. Шалтерът се дърпа в часовете с най-много посетители между 17 и 20 часа, разказаха наематели в мола. Наказателната акция продължава вече втора седмица.

Неуредени финансови взаимоотношения между собствениците на мола Мартин Згурев и Антонио Бухтияров и "Енерго-Про", които станаха мажоритарен собственик на "ЕОН" в края на юни, са причината за спирането на тока.

Електроразпределителното дружество претендира за 120 хил. лв. вземания, докато "Варна Тауърс" твърди, че "ЕОН" им дължи около 480 хил. лв. от сервизни такси.

"ЕОН" е най-големият наемател на офис площи във "Варна Тауърс" с 10-годишен договор за наем, като първите две години са гратисен период. Безплатното ползване на площите изтича през ноември.

Неофициално бизнес средите в морския град коментират, че новите собственици на електроразпределителното дружество искат да напуснат кулите без неустойка и да се преместят в "Бизнес парк Варна", от където дойдоха преди две години. Държейки шалтера за цяла Североизточна България чрез дърпането му най-вероятно "ЕОН" ще се опита да докаже, че не може да работи нормално поради липсата на ток. Това е злоупотреба с монополно положение, коментира Мартин Згурев пред Mediapool.

За момента се въздържаме от коментар, отговориха от "Енерго-Про" на запитване на Mediapool.

Ефектът от мярката с временното спиране на тока обаче вече е накарало част от наемателите да подадат заявления за напускане. В момента собствениците на мола водят преговори с тях.

Спирането на тока дава сериозно отражение и върху системите за нормалната му работа и поддръжка. За тях отговаря софийската фирма "Боел". Именно тя внася искане за обявяване в несъстоятелност на "Варна тауърс" в Окръжния съд в Търговище на 13 август, става ясно от търговския регистър. Собствениците на мола имат просрочени задължения към компанията собственост на Борислав Бойчев.

Сгурев и Бахтияров са знаели, че има вероятност някой от многобройните им кредитори да поиска фалит. За това предупреждава одиторът на дружеството през 2011 г. Причината са натрупани задължения към контрагенти, както и неизвестността около довършването на част от офисите в кулите.

Най-големият дълг на "Варна Тауърс" е към "Пиреос Банк" от над 36 млн. евро. Общо задълженията на "Варна Тауърс" възлизат на над 76.7 млн. лв., а оценката му е за 78 млн. лв., показва финансовият му отчет за 2011 г. Дълговете до една година на мола са за 5.6 млн. лв. От както е открит търговският център работи на загуба. За 2010 г. тя е 5.79 млн. лв., а за 2011 г. – 6.57 млн. лв., сочи финансовият отчет на дружеството.

Вероятно с цел да забавят бъдещия фалит в началото на август двамата собственици на мола местят седалището на фирмата от София в Търговище. Окръжният съд в Търговище вече е назначил за синдик на мола Ганка Кольовска.

Съдът разпорежда на синдика да предприеме действия за уреждане на отношенията между "ЕОН България" и собствениците на мола за спирането на тока в търговския център. За сега очевидно синдикът не успява да реши тази задача с повишена трудност, след като и във вторник вечерта токът отново е бил спрян.

Освен това съдът задължава да се открие и особена сметка, в която да постъпват приходите от наема на магазините. Тя ще се управлява от синдика и управителите на мола. Причината за тази мярка е, че в момента приходите на мола се използват за други цели, а не за удовлетворяване на задълженията на кредиторите на търговския център, е посочено в решението на съда. Според него постъпленията от магазините не се внасят по сметката на "Варна тауърс". Доказателство за това са изпълнителните дела срещу дружеството, по които няма събрани суми, мотивира се съдът.

Във "Варна Тауърс" са инвестирани над 50 милиона евро, според съобщение на собствениците му. В изграждането му участваха над 100 фирми. Общата разгърната площ на търговския център е 83 000 кв.м., от тях 60 000 кв.м са търговски и обслужващи площи и 23 000 кв.м офис площи. Основна финансираща институция е банка "Пиреос".

#Е.ОН #E.ON #Енерго-Про #Гранд Мол Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"