Скандал в Македония с почитане на албански сепаратисти

Скандал в Македония с почитане на албански сепаратисти
Карта на въстанието на етническите албанци в Македония през 2001 г. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Обществен скандал се вихри в Република Македония във връзка с церемония по отдаване на почести на паметник на албански сепаратисти от кратката гражданска война през 2001 г.

Става въпрос за церемония в кумановското село Слупчане, при която представители на македонското министерство на отбраната, чиито етнос не се споменава, са положили цветя на паметника на загиналите бойци от Армията за национално освобождение (АНО), която през 2001 г. вдигна въстание за отцепване на северозападните райони на страната, населени предимно с етнически албанци.

Правителството, Генералният щаб на Армията на Република Македония (АРМ) и управляващата ВМРО-ДПМНЕ се разграничиха от церемонията в кумановското село Слупчане, съобщава в сряда македонският "Утрински весник", цитиран от „Фокус".

От министерството на отбраната от своя страна са заявили, че това представлява принос към процеса на помирение, който е необходим за Македония. Според правителството няма взето решение за официално отбелязване на събитието в Слупчане.

#Слупчане #Македония #АНО #Армия за национално освобождение #етнически албанци #сепаратисти #Куманово #2001 #Скопие #гражданска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"