САЩ: Иран се намесва в гражданската война в Сирия

САЩ: Иран се намесва в гражданската война в Сирия
Военният министър на САЩ Лион Панета предупреди за намеса на Иран в конфликта в Сирия. Снимка: majalla.com
A A+ A++ A

Иран работи за създаване на милиции в Сирия, които подкрепят режима в Дамаск, обяви американският военен министър Лион Панета.

Той посочи, че нарастващото присъствие на Техеран в сирийския конфликт е повод за загриженост и призова Ислямската република да не се намесва в него.

Лион Панета обаче заяви, че въпреки всичко Пентагонът не обмисля сериозно създаването на зона, забранена за полети над Сирия.

Въпреки противопоставянето на Иран, очаква се членството на Сирия в Организацията за ислямско сътрудничество да бъде замразено, предават световните агенции, цитирани от БНР.

Организацията провежда среща на високо равнище в свещения за мюсюлманите град Мека в Саудитска Арабия.

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс е на тридневно посещение в Дамаск, за да обсъди хуманитарната ситуация в Сирия на фона на бушуващото от 17 месеца насилие там.

Целта на посещението е да се привлече вниманието към влошаващото се положение в Сирия, каза говорител на ООН:

„Еймъс е в Сирия, за да изрази своята голяма загриженост от ситуацията там. По наши оценки засегнатите от кризата са около 2 милиона. 1 милион са прогонени от домовете си, приблизително 3 милиона изпитват трудности със снабдяването с храна. Всички тези въпроси ще бъдат повдигнати по време на разговорите."

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа #Иран #САЩ #Лион Панета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници