Съдът в Румъния решава за импийчмънта на Бъсеску по-рано

Съдът в Румъния решава за импийчмънта на Бъсеску по-рано
Остраненият президент на Румъния Траян Бъсеску триумфираше, след като референдумът за неговия импийчмънт беше обявен за невалиден. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На 21 август ще стане известно становището на Конституционния съд на Румъния за валидността на резултатите на референдума от 29 юли за отстраняване на президента Траян Бъсеску.

По този начин решението, от което се очаква да сложи край на политическата нестабилност в страната, ще бъде произнесено 10 дни по-рано от предвиденото, предават международните агенции.

По-рано Конституционният съд на Румъния поиска проверка на избирателните списъци от референдума за импийчмънта на президента Траян Бъсеску.

Съдът отложи решението си за валидността на референдума. За да бъде валиден резултатът от допитването беше необходимо участието на 50% плюс един от имащите право на глас румънци или  9 154 307 от общо 18 308 612 регистрирани гласоподаватели.

Въпреки че необходимата граница не беше достигната, 86% от гласувалите се обявиха за свалянето на Бъсеску от власт.

Първоначално Конституционният съд в Букурещ отложи за 12 септември решението си за импийчмънта на президента Траян Бъсеску, което удължи политическата криза в страната.

Очакваше се съдът да удостовери резултатите от неделния вот, чиято избирателна активност не успя да премине необходимия праг и съответно не доведе до свалянето на Бъсеску.

Консерваторът Бъсеску бе временно отстранен с гласуване в парламента на 6 юли от лявоцентристкото мнозинство, което пое властта през месец май. Управляващият Социал-либерален съюз обвинява Бъсеску в системно превишаване на правомощията си.

Политическата криза в Румъния предизвика загриженост за състоянието на демокрацията в страната сред чуждестранните партньори на Букурещ.

Демократично-либералната партия, създадена от Бъсеску, и самият той призоваха румънците да бойкотират вота, за да не дават легитимност на злоупотребите на Социал-либералния съюз.

#Румъния #Букурещ #Траян Бъсеску #импийчмънт #Конституционният съд #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници