НЕК включва нови зелени мощности чак след 2017 г.

НЕК включва нови зелени мощности чак след 2017 г.
НЕК ще може да присъедини към мрежата си нови ВЕИ едва през 2017-2019 г. Снимка: в. "Монитор"
A A+ A++ A

Електроенергията вече няма да поскъпва толкова рязко, както последното вдигане на цената от 1 юли с близо 14% заради електроенергията от соларни и ветрогенераторни паркове.

Това съобщава в броя си във вторник в. „Стандарт", и изтъква, че основната причина за това няма да е свалянето на изкупните цени на тока от слънчеви панели и перки, а отлагането с няколко години на присъединяването на нови големи "зелени" мощности за производство на електроенергия.

Въвеждането в експлоатация на нови възобновяеми енергоизточници (ВЕИ) в района на енергийния пръстен Балчик-Каварна-Шабла-Генерал Тошево ще е възможно в периода между 01.06.2017 г. и 30.06.2019 г., съобщават от НЕК.

Причината е голямата натовареност на този регион с генериращи мощности и необходимостта от влагането на огромни инвестиции за развитие на електропреносната мрежа, която да поеме товарите, обясниха от НЕК.

За всяка от централите в този пръстен сроковете за въвеждане ще се дават индивидуално в посочения период, категорични са от НЕК.

Съгласно 10-годишния план за развитие на електропреносната мрежа присъединяването на нови централи от ВЕИ в останалите региони на България ще е възможно "след 2016 г.", категорични са от НЕК.

#цена на тока #соларен парк #Генерал Тошево #Каварна #Балчик #Шабла #зелена енергия #възобновяеми енергийни източници #ВЕИ #НЕК #Северозападна България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »