Кюрдските сепаратисти освободиха отвлечен турски депутат

Кюрдските сепаратисти освободиха отвлечен турски депутат
Хюсеин Айгюн от Народно-републиканска партия (НРП), който е етнически кюрд, беше отвлечен в неделя. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Турски депутат, отвлечен от сепаратистите от ПКК , е бил освободен, съобщава частната турска телевизия НТВ, позовавайки се на местен губернатор.

Хюсеин Айгюн от Народно-републиканска партия (НРП), който е етнически кюрд, беше отвлечен в неделя, след като бунтовници спрели колата му на магистрала на път към областния град Тунджели, припомнят АФП и „Фокус".

Това е първият случай от началото на въоръжената борба на партията ПКК през 1984 г., когато кюрдски бунтовници отвличат член на парламента, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

Бунтовниците пуснали неговия асистент и един журналист, които го придружавали, а депутата отвлекли, съобщи губернаторът на Тунджели Мустафа Ташкесен.

Според приближени на Хюсеин Айгюн ПКК обещала да го освободи след няколко дена, без да заплашва живота му, което означава, че целта на похищението е да се привлече вниманието на обществото към кюрдската кауза.

В конфликта с ПКК, започнал през 1984 г., са загинали около 45 000 души.

Той е основен въпрос във външнополитическите отношения на Турция със съседните й Ирак и Сирия, където има големи кюрдски общности.

#Турция #ПКК #Сирия #Ирак #Хюсеин Айгюн #Реджеп Тайип Ердоган #Анкара #депутат #отвличане #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници